1500 Juve-győzelem, két öreg róka és Afrika új királya

1500 Juve-győzelem, két öreg róka és Afrika új királya

, Horváth Béla

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1500. győzelmét aratta a hétvégén a Juventus a Seria A-ban. A zebrák a liga történetében elsőként értek el a bűvös határhoz. A jubileumi sikert a Sampdoria 2-1-es legyőzésével húzták be – ez volt sorozatban a kilencedik győzelmük a bajnokságban. A Juve a szériának köszönhetően éppen kilenc helyet ugrott előre a tabellán – minden siker után pontosan egyet. Fontos mérföldkőhöz érkezett a hétvégén a Roma is, amely az Inter, a Milan és a Juventus után a negyedik csapatként a Serie A-ban megszerezte története 4000. bajnok találatát. Igazi ünneplésre azonban csak a Napolinak volt oka. A Frosinone 5-1-es legázolása után eldőlt, hogy a nápolyiak telelhetnek az élen, azaz övék a képzeletbeli őszi bajnoki cím. A klubnál hasonlóra az 1989/90-es idényben volt utoljára példa, és akkor az előny kitartott a szezon végéig. További jó ómen a nápolyiak számára, hogy a 2004/05-ös szezon óta (ekkor emelték fel a csapatok számát 20-ra az élvonalban) az őszi bajnok mindig begyűjtötte a Scudettót az idény végén. Persze nemcsak a múlt számai szólnak a Napoli bajnoki címe mellett, hanem a csapat jelenlegi teljesítménye is. A dél-olasz együttes az utolsó 25 tétmeccséből csupán egyet veszített el, a csapat húzóembere, Gonzalo Higuaín pedig 18 góljával már az idény felénél beállította saját olaszországi szezonrekordját.

 

37 évesen és hét hónaposan Ricardo Carvalho megszerezte első gólját a francia bajnokságban. Az elmúlt 25 évben ő a legidősebb játékos, aki elkezdte góljainak szaporítását a Ligue 1-ben. A Monaco védője két évet várt arra, hogy beköszönjön aktuális csapata színeiben, és csaknem ötöt arra, hogy egyáltalán ismét gólt szerezzen: legutóbb 2011 februárjában egy Levante elleni bajnokin volt eredményes, még a Real Madrid játékosaként. Ugyanebben a fordulóban egy másik veterán focista is felhívta megára a figyelmet Franciaországban: az Anger középpályása, Charles Diers 34 évesen és hét hónaposan lépett pályára először kezdőként az élvonalban. Francia játékostól ez rekord az elmúlt 25 esztendőben.

 

10 hónap elteltével ismét mesterhármast szerzett Lionel Messi a spanyol bajnokságban. Bármily furcsán is hangzik, a már ötszörös aranylabdás támadónak ez volt a leghosszabb tripla nélküli időszaka pályafutása során. Messi a Granada hálóját terhelte meg három góllal szombaton, és ezzel máris ötre növelte bajnoki találatainak számát a 2016-os naptári évben (azaz az utolsó három mérkőzésen). Mégsem Messi a legeredményesebb La Liga-játékos az újévben. Gareth Bale a hétvégén ugyancsak triplázott – szilveszter óta immáron másodszor – így hat góljával egy hajszállal argentin riválisa előtt jár. Bale manapság fejjel termeli a gólokat: a szezon során már hat alkalommal bólintott a hálóba, többször, mint bárki más az öt topligában.

 

Messi nagy "visszatérése"

 

5 válasz nélkül maradt gólt vágott a Porto a Boavistának a portói derbin, és ezzel a csapat az elmúlt 35 év legnagyobb arányú győzelmét könyvelhette el a városi rivális ellen. A sárkányok korábban csak kétszer, 1953-ban és 1981-ben verték meg ennél jobban a szomszédjukat, mindkétszer 6-0-ra. A győzelem jókor jött Rui Barros csapata számára, a nemrégiben hazai szinten még verhetetlennek tartott gárda ugyanis a mérkőzést megelőzően már három forduló óta nyeretlen volt, és a három meccsen csak egy pontot gyűjtött. Azonban hiába aratott nagyarányú győzelmet a Porto, a listavezető Sportinghoz ezúttal sem került közelebb. Bár a zöld-fehérek vasárnap már 2-0-s hátrányban is voltak a Braga elleni találkozón, végül 3-2-re győzni tudtak, így megtartották négypontos előnyüket az üldözőikkel (Porto, Benfica) szemben, és életben tartották trénerük, Jorge Jesus elképesztő sorozatát is. A 61 éves szakember már 59 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a portugál bajnokságban, azaz sem a Benfica, sem a Sporting kispadján nem kapott ki otthon 2012 márciusa óta.

 

4 év után véget ért Yaya Touré egyeduralkodása az afrikai futballisták körében: 2011 óta először nem a Manchester City klasszisát választották meg az év legjobb játékosának a fekete kontinensen. A díjat ezúttal a Borussia Dortmund támadója, Pierre-Emerick Aubameyang kapta, aki 2015-ben összesen 41 góllal segítette klubcsapatát és Gabon válogatottját. Aubameyang az első gaboni játékos, aki megkapta a kitüntetést, és ő az első díjazott a Bundesligából is. A szavazás egyébként idén különösen szoros volt, az utolsó körben Aubameyang 143, Touré pedig 138 voksot kapott. Utóbbi így lemaradt arról, hogy a 45 éve alapított díjat egyedüliként a történelemben ötödszörre is elhódítsa, a csúcson tehát továbbra is osztozkodnia kell az ugyancsak négyszeres győztes Samuel Eto’o-val.

 

Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább