Xavi, az USA mumusa

Xavi, az USA mumusa

, focitipp.hu

A hét számokban

A Konföderációs Kupa számokban. Spanyol-amerikai különkiadás.



80 százalékos pontossággal passzolt Xavi Hernández a pálya támadóharmadában a Konföderációs Kupa eddigi mérkőzésein. A spanyol irányító azonban nem csak hatékonyan, de sokszor is passzol, 70-nel több alkalommal adta jó helyre a labdát, mint legközelebbi riválisa, Andrea Pirlo. A spanyol válogatott többi tagja sem szórja el a labdát, az Európa-bajnok mutatója az ellenfél térfelén 78 százalék, amit csak a brazilok 71,8 százalékos teljesítménye közelít meg. Az USA játékosai 57,5 százalékos pontossággal passzolnak az ellenfél kapuja előtt.

10 évvel ezelőtt Ronaldinho lett az első, és eddig egyetlen olyan játékos, aki négy egymást követő Konföderációs Kupa-mérkőzésen betalált. A ma esti elődöntőben David Villa megismételheti ezt a bravúrt. Villa hatékonyági mutatója egyébként is pazar: a csatár 47 válogatottsága alkalmával 31 gólt szerzett, ami 0,66 gólt jelent meccsenként. Ennél jobb átlaggal csak Alfredo Di Stefano (31/23, 0,73) és Telmo Zarra (20/20, 1,0) rendelkezik a spanyol válogatott történetében. Nem elképzelhetetlen, hogy Villa a közeljövőben beéri a legendákat, utolsó 11 válogatott fellépésén ugyanis 13-szor talált be.


3 alkalommal találkozott egymással története során a spanyol és az amerikai felnőtt válogatott. Az 1950-es brazíliai világbajnokságon 3-1-re, 1992-ben, barátságos mérkőzésen 2-0-ra, egy tavalyi felkészülési meccsen pedig 1-0-ra győztek a spanyolok. Utóbbi találkozón az a Xavi szerezte a győztes találatot, aki a 2000-es olimpián - Puyollal és Marchenával együtt - tagja volt az USA U23-asait 3-1-gyel búcsúztató spanyol csapatnak), valamint egy évvel korábban szerepelt abban az együttesben is, amely a nigériai U20-as világbajnokságon 3-2-re legyőzte az amerikaiak korosztályos válogatottját.


2 gólt kapott mindössze a spanyol válogatott a világrekordot jelentő, zsinórban megnyert 15 mérkőzése alatt. A spanyolok kapuját csak a belga Wesley Sonck és a török Semih Sentürk tudta bevenni vb-selejtezőn. A fantasztikus menetelés alatt csupán egy olyan játékos volt, aki mind a 15 alkalommal pályára lépett, a csapat irányítója.


Xavi Hernández.


(forrás: fifa.com) 


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább