A repülő sikeredző és a bordeaux-i csoda

A repülő sikeredző és a bordeaux-i csoda

, focitipp.hu

A hét számokban

Az elmúlt héten három szenzáció is esett: megdőlt egy 60 éves rekord Franciaországban, 25 perc alatt született mesterhármas Hollandiában, és büntetőpárbajt veszített a Manchester United az angol szuperkupa döntőjében.



39 évesen és 270 naposan állt be pénteken a Stuttgart kapujába Jens Lehmann, a Wolfsburg elleni Bundesliga-nyitányon. A korábbi Arsenal-portás ezzel a német bajnokság történetének tizedik legidősebb játékosa lett. Ha minden jól alakul, Lehmann az idei szezonban előbbre léphet a sorban, és megelőzheti Morten Olsent (39 év, 300 nap), Uwe Kampsot (39 év, 345 nap), és Claus Reitmaiert (40 év, 10 nap). A veterán kapus 21 évvel ezelőtt a Schalke játékosaként mutatkozott be a német élvonalban.

12. zsinórban elért győzelmével a Bordeaux hatvan éves rekordot döntött meg a francia bajnokságban. A címvédő 4-1-re nyert a Lens ellen a Ligue 1 első fordulójában, ezzel folytatva a március 24-én megkezdett menetelését. A franciák teljesítményének más európai országokban is alig akad párja, az Arsenal 14, a Bayern München és a Real Madrid 15, az Inter 17 győzelemig jutott korábban. Az abszolút rekordot a Celtic tartja, a zöld-fehérek a 2003/04-es szezonban sorozatban 25 alkalommal tudtak nyerni.


3 gólt lőtt 25 perc alatt Luis Suárez az Ajax Waalwijk elleni bajnokiján, és ezzel elnyerte a hét leggyorsabb triplázója címet. Az uruguayi csatár góljaival az Ajax két forduló után száz százalékos teljesítménnyel áll az Eredivise élén. Az elmúlt héten három másik játékos is mesterhármasnak örülhetett, Zdenek Senkerik (Slavia Praha) Csehországban, Conor Casey (Colorado Rapids) az Egyesült Államokban, Welliton (Szpartak Moszkva) pedig Oroszországban szerzett három találatot egy meccsen.


2 tizenegyest is elhibázott a Manchester United vasárnap a Chelsea elleni szuperkupadöntő (Community Shield) szétlövésében. A Vörös Ördögök ezzel nem csak a trófeáról maradtak le, de egy érdekes sorozatuk is megszakadt: korábban öt alkalommal kényszerültek büntetőket rúgni a szuperkupa fináléjában, és mindannyiszor nyertek. A manchesteriek egyik tizenegyesét az a Ryan Giggs hibázta el, aki a 2008-as BL-döntő büntetőpárbajában belőtte csapata utolsó kísérletét.


1 győzelmet szerzett csupán legutóbbi öt mérkőzésén a Zenit Szentpétervár, a klub ezért menesztette a csapat edzőjét, Dick Advocaatot. A holland tréner 2007-ben vette át a Zenit irányítását és rögtön története első bajnoki címéhez jutatta a szentpéterváriakat, majd győzelemig menetelt velük az UEFA-kupában is. Advocaat statisztikai szempontból is sikeres három évet zárt a Zenitnél, irányításával a csapat kevesebb meccset veszített el, és több gólt szerzett, mint bármely másik együttes az orosz bajnokságban.


(A fifa.com alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább