Guardiola újabb rekordja és a Dunga-Maradona párharc

Guardiola újabb rekordja és a Dunga-Maradona párharc

, focitipp.hu

A hét számokban

Heti összeállításunk főszereplői az edzők. A rekordokat döntögető Pep Guardiola és az egymás ellen készülő Dunga és Maradona.



9 alkalommal találkozott egymással játékosként Diego Maradona és Carlos Dunga. A két legenda szombaton Rosarióban edzőként is megmérkőzhet egymással. A pályán az argentin bizonyult jobbnak: míg Dunga egy, addig Maradona hat győzelemnek örülhetett. A szombati vb-selejtező helyszíne miatt azonban fájhat a feje az argentinok kapitányának, az Albiceleste ugyanis még csak gólt sem tudott szerezni legfőbb riválisa ellen a santa fei nagyvárosban rendezett korábbi két derbin: az 1975-ös Copa Americán az argentinok1-0-s vereséget szenvedetek, míg az 1978-as hazai rendezésű világbajnokságon gólnélküli döntetlen született.

5 gólt lőtt 21 perc alatt a Benifca a Vitoria Setubalnak a 8-1-re végződő hétfői bajnokin. A lisszaboniak ezzel a hét legnagyobb győzelmét aratták, és a 16 valamint a 37. perc között berámolt öt góllal új rekordot állítottak fel a portugál liga történetében: korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült ilyen gyorsan ötgólos előnyre szert tennie. A Benfica ráadásul a 2002-es, Pacos elleni 7-0 óta a legnagyobb különbségű győzelmét aratta a bajnokságban.


4-0-s győzelmet aratott az Inter az AC Milan ellen a városi derbin. Az 1974 márciusában született 5-1-es siker mellett ez a Nerazzurrik legnagyobb arányú sikere a helyi riválissal szemben. Az AC Milannal mindössze negyedik alkalommal történt meg, hogy háromgólosnál nagyobb vereséget szenvedett hazai pályán. A duplázó Interen kívül csupán a Juventus (1987, 6-1), és a Genoa (1958, 5-1) ünneplehetett a San Siróban négygólosnál nagyobb győzelmet.


3 olyan ember van már a futball világában, aki játékosként és edzőként is magasba emelhette az Európai Szuperkupát. Johan Cruyff (Ajax, 1974, ill. Barcelona, 1994) és Carlo Ancelotti (Milan, 1990, ill. 2003 és 2007) duójához Josep Guardiola csatlakozott péntek este, miután a Barcelona hosszabbítás után, 1-0-ra legyőzte a Sahtar Donyecket az Európai Szuperkupa döntőjében. A sikerrel a Barca is jeles klubba lépett be, a katalán együttes a negyedik olyan csapat, amelynek legalább háromszor sikerült elhódítania a serleget. Korábban ezt a bravúrt az Ajax az AC Milan és a Liverpool hajtotta végre.


3 gólos, hazai pályán elszenvedett vereség után, még soha egyetlen csapatnak sem sikerült kétmérkőzéses párharcot megfordítania az európai kupákban. A történelmet múlt csütörtökön a Dinamo Bukarest írta át. A románok a Slovan Liberec otthonában előbb egalizáltak, majd egy 9-8-ra végződő büntetőpárbajban kiharcolták a továbbjutást az Európa Ligában.


(A fifa.com alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább