Mesterhármas négy perc alatt

Mesterhármas négy perc alatt

, focitipp.hu

A hét számokban

A héten több rekord is megdőlt Európában. Ünnepelt a Chelsea, a Real Madrid és a St. Mirren is. Heti számadás.



6149 napot kellett várnia a Marseille szurkolóinak arra, hogy csapatuk ismét trófeát szerezzen. A klub legutóbb 17 évvel ezelőtt, 1993-ban végzett az élen egy sorozatban, igaz, a csapatkapitány, Didier Deschamps akkor a BEK-serleget emelhette a magasba. A hosszú várakozás szombaton ért véget, mikor a Marseille - Deschamps-pal ezúttal már a kispadon - 3-1-re legyőzte a Bordeaux-t a francia Ligakupa fináléjában. A győzelemmel a Marseille negatív szériájának is véget vetett: az OM az elmúlt 17 évben négy döntőt játszott, és mindegyiket elbukta. A marseille-iek 1999-ben és 2004-ben az UEFA-kupában, 2006-ban és 2007-ben a francia kupában estek el az elsőségtől.

325. alkalommal viselte szombaton John Terry a Chelsea csapatkapitányi karszalagját. A bekk ezzel megdöntötte a Kékek legendájának, Ron Harrisnek a 60-as és 70-es években felállított rekordját. Terry a jubileumot egy 7-1-es Aston Villa elleni sikerrel ünnepelte - ez volt a birminghami klub valaha volt legnagyobb Premier League-veresége. A találkozón a négy gólt szerző Frank Lampard is mérföldkőhöz érkezett, a középpályás belőtte 150. (majd 151.) Chelsea-gólját is, és feljött az örökranglista harmadik helyére Peter Osgood mellé. Lampard négyese a Chelsea-t is történelmi magasságokba repítette, a csapat 32 meccsen szerzett 82 gólja rekord a Premier League ezen szakaszában.


10 év és öt hónap telt el azóta, hogy az Atlético Madrid utoljára győzni tudott a Real Madrid ellen. A 17 mérkőzés óta tartó negatív széria a hétvégén sem szakadt meg, mikor a Matracosok 3-2-es vereséget szenvedtek a Bernabéuban. A spanyol ligában eddig még nem fordult elő, hogy egy csapat ilyen hosszú ideig ne tudta volna legyőzni városi riválisát. A Real Madrid zsinórban 10. bajnokiján szerzett legalább három gólt, ami ugyancsak egyedülálló teljesítmény. Közel kerültek a Blancók két másik rekord megdöntéséhez is: a sorozatban elért 15 hazai győzelem két meccsel marad az 1985/86-os szezonban pordukált saját csúcsuktól, míg a 11 egymást követő győzelem a harmadik legimpozánsabb győzelmi sorozat a La Liga történetében. A siker nagyban köszönhető a csapat támadójának, Gonzalo Higuaínnak, aki 19. meccsén megszerezte 23. gólját.


4-0-ra kikapott szerdán a Celtic a kiesés ellen küzdő St. Mirrentől. Ez a legnagyobb olyan vereség az elmúlt harminc évben, amit nem a Rangers mért a 42-szeres skót bajnokra, az utóbbi évtizedben perig rekordnak számít. Érdekesség, hogy a skót liga 1998-as átalakítása óta ez volt az első eset, hogy a St. Mirren négy gólt lőtt egy mérkőzésen - a fekete-fehérek kiugró teljesítménye másnap a Celtic trénerének, Tony Mowbray-nek az állásába került.


3 gól, négy perc alatt. Ez a valaha volt egyik leggyorsabb mesterhármas a futball történetében. A hihetetlen triplázás Bryan Ruiz nevéhez fűződik, a Twente csatára szombaton a Sparta Rotterdam elleni bajnokin háromszor köszönt be a 45. és a 49. perc között. Ruiznál eddig csak hárman értek el gyorsabban három gólt egy meccsen: Magnus Arvidssonnak (Hassleholm) 95, Eduardo Maglioninak (Independiente) 110, Ian St Johnnak (Motherwell) pedig 150 másodpercre volt szüksége a triplázáshoz.


(a fifa.com alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább