A londoni tündérmese és az elátkozott stadion

A londoni tündérmese és az elátkozott stadion

, focitipp.hu

A hét számokban

Inter, Twente, PSG, Fulham, Al Ahly. Róluk szólt az elmúlt hét.



153 passzt hajtott végre Xavi a Barcelona Inter elleni BL-elődöntőjének visszavágóján. Ez 37-tel több, mint amennyit az Inter játékosai összesen passzoltak. A katalánok a két mérkőzés alatt pedig 999-cel több sikeres átadást produkáltak, mint ellenfelük (1372 kontra 373). A döntőbe mégis az Inter jutott be, 38 év után először. José Mourinho ezzel a hatodik olyan edző lett, aki két különböző csapatot bevezényelt a BEK/BL-fináléba, a portugálon kívül ez csak Ottmar Hitzfeldnek, Vujadin Boskovnak, Udo Latteknek, Ernst Happelnek és az idei döntőben Mourinhóval farkasszemet néző Louis van Gaalnak sikerült. Elitklubba kapott bebocsátást Samuel Eto'o is, a kameruni mindössze a harmadik játékos, aki két egymás követő évben, két különböző együttessel is döntőt játszhat az előszámú európai kupában. Hasonló bravúrt korábban Marcel Desailly (1993 Marseille 1994 Milan) és Paulo Sousa (1996 Juventus, 1997 Borussia Dortmund) mutatott be.

54 év után először történt meg a holland bajnokságban, hogy két egymást követő évben sem Rotterdam, Amszterdam vagy Eindhoven adta a bajnokot az országnak. Az AZ Alkmaar 2009-es sikere után idén a Twente ért fel a csúcsra. Az enschedeiek 45 évig vártak első bajnoki címükre. A Twente aranyát megünnepelték Angliában is, Steve McClaren 14 év után az első angol edző lett, aki egy rangos európai bajnokságban élen végzett együttesével. Elődje 1996-ban Sir Bobby Robson volt, aki a Portóval ünnepelhetett Portugáliában. A bajnokság második helyén végző Ajaxnál ezzel szemben gyászoltak, a csapat 2004 óta nem nyert bajnokságot, ez az Eredivisie megalakulása óta a leghosszabb időszak, amit a klub bajnoki arany nélkül tölt.


35. bajnoki címét is megszerezte az egyiptomi Al Ahly. A csapat pénteken a már kiesett Mansoura 3-0-s legyőzésével tett szert behozhatatlan előnyre három körrel a bajnokság vége előtt. A klub ezzel zsinórban hatodik elsőségét szerezte meg. Az Al Ahly teljesítménye nemcsak Egyiptomban, hanem egész Afrikában egyedülálló, a legközelebbi kihívó, a szudáni Al Hilal jelenleg 25, az elefántcsontparti ASEC és az etióp Saint George 23 aranyéremnél jár.


2 játékos, Gera Zoltán és Bobby Zamora tizenkettőt vállalt a Fulham tizenöt találatából a csapat Európa Liga-menetelésénél. A döntő elérése valóságos tündérmese a londoniak számára, akik 1996-ban még az angol negyedosztályban küzdöttek a bennmaradásért. Az egyaránt hatgólos Gera és Zamora, valamint a kiválóan taktikázó edző, Roy Hodgson vezérletével a Fulham olyan csapatokat búcsúztatott, mint a címvédő Sahtar Donyeck, a Juventus, a német bajnok Wolfsburg és a Hamburg. Sajnos a május 12-i, Atlético Madrid elleni döntőt nem a Craven Cottage-en játszák, ahol a Fulham utolsó 13 meccséből csak egyet veszített el.


1 gólra volt csak szüksége a Paris Saint-Germainnek ahhoz, hogy vasárnap megszerezze története nyolcadik francia kupagyőzelmét. Az, hogy a párizsiak csupán egy (hosszabbításban szerzett) góllal bizonyultak jobbnak a Monacónál a Stade de France-ban, nem meglepő. A stadiont 1998 óta használják a döntők lebonyolítására, és azóta lejátszott 13 finálé egyike sem zárult egygólosnál nagyobb sikerrel.


(a fifa.com alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább