A bajnokcsapat, amelynél Messi egymaga több gólt lőtt

A bajnokcsapat, amelynél Messi egymaga több gólt lőtt

, focitipp.hu

A hét számokban

A Barca 99 ponttal zárt, az Atlético 3 győzelemmel lett EL-győztes, Törökországban nem isztambuli csapat nyerte az aranyat, Ghánában pedig egy újonc ért fel a csúcsra - 19 lőtt góllal.



99 pontot gyűjtött be a lehetséges 114-ből a Barcelona a La Liga idei szezonjában. A katalánok 20. bajnoki címéhez így egy rekord is társult, korábban ennyi pontot még egyetlen csapat sem szedett össze. Pep Guardiola együttese mindezt úgy érte el, hogy a mérkőzések több mint 50 százalékán három, vagy annál több gólt lőtt. Jól teljesített a védelem is, amely mindössze 24-szer adta meg magát. Ez az 1973/74-es szezon óta a legkevesebb gól, amit a Barca a bajnokságban kapott. És persze ott van Lionel Messi. Az argentin csatár 34 góllal zárta a bajnokságot, ezzel egalizálta Ronaldo 1997-ben felállított csúcsát.

26 évet követően történt meg ismét, hogy nem egy isztambuli csapat végzett a török bajnokság élén. Az aranyérmet az utolsó fordulóban a Bursaspor kaparintotta meg. A zöld-fehérek vasárnap 2-1-re legyőzték Besiktast, miközben a Trabzonspor bravúros döntetlent harcolt ki a záróforduló előtt még vezető Fenerbahce ellen. A sors fintora, hogy 1986-ban éppen a Trabzonspor volt az a csapat, amelynek utoljára sikerült a Fenerbahce-Besiktas-Galatasaray trió elől elhoznia a bajnoki aranyat.


19 gólt lőtt 30 mérkőzésen a ghánai bajnokság újonca, az Aduana Stars együttese (képünkön). A dormai klub azonban nem esett ki az élvonalból, hanem megnyerte azt. A 19 találat ugyanis 15 győzelemre, 8 döntetlenre és 7 vereségre volt elég, ennél jobban idén senki sem teljesített a ghánai Premier League-ben. A futball történetében eddig csupán egyszer fordult elő, hogy egy csapat ilyen kevés góllal bajnokságot tudjon nyerni, 1998-ban a svéd AIK Stockholm kapott aranyérmet 19 gólért, de a svéd csapat ezt 14 forduló alatt produkálta. Az Aduana Stars 0.633-as meccsenkénti gólátlaggal begyűjtött bajnoki címe tehát egyedülálló jelenség, amelyhez közel hasonlóval (0.667) csak az 1992-es szenegáli bajnok Ndiambour dicsekedhet.


8 szezon, 8 különböző bajnok. Ez az argentin bajnokság közelmúltjának rövid históriája. A különös sorozat az Estudiantes 2006-os Clausura-győzelmével kezdődött, majd a San Lorenzo, a Lanus, a River Plate, a Boca Juniors, a Velez Sarsfield és a Banfield sikere következett, végül szombaton az Argentinos Juniors gyűjtötte be az idei Clausura-elsőséget. Az argentinok ezzel beállították a dél-amerikai rekordot, amelyet eddig Brazília tartott 1983 és 1990 között avatott nyolc különböző bajnokával. A világrekordot ebben a tekintetben Indonézia és Hollandia tartja, mindkét országban 11 éven belül (1992-2003, ill. 1943-1954) 11 különböző csapat végzett a bajnokság élén.


3 győzelmet ért el 9 mérkőzésen az Atlético Madrid az Európa Ligában, mégis begyűjtötte az elsőséget. A madridi gárda elsősorban öt fontos döntetlenjének, és a csapat 11 góljából hatot vállaló Diego Forlánnak köszönheti a sikert. A Matracosok 14 évet vártak arra, hogy felemeljenek egy trófeát, 1996-os spanyol duplázásuk óta ugyanis egyetlen sorozatban sem sikerült diadalmaskodniuk.


(a fifa.com alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább