Mennyit ér David Villa egy gólja?

Mennyit ér David Villa egy gólja?

, focitipp.hu

A hét számokban

A szezon utolsó számadásában Mexikóba, Uruguayba és Blackpoolba látogatunk. Persze a "nagyok" rekordjai sem maradhatnak ki a felsorolásból.



48. bajnoki címét is begyűjtötte múlt héten a Penarol az uruguayi bajnokságban. A montevideói csapat éppen az ősi rivális Nacional elleni 1-1-gyel biztosította be újabb sikerét. A Penarol így már a világ harmadik legeredményesebb csapata, legalábbis a bajnoki címek tekintetében. Náluk csak a skót Rangers (53) és az észak-ír Linfield (49) végzett többször az élen hazája bajnokságában. A Penarol legutóbb 2003-ban ünnepelhetett, az azóta eltelt hét év pedig a valaha volt leghosszabb időszak, amit a klub bajnoki arany nélkül töltött.

40 millió eurót sem sajnált a Barcelona arra, hogy a Nou Campba csábítsa a Valencia támadóját, David Villát. Az átigazolási összegek toplistáján ez a hetedik helyhez volt elég. Villa a Valenciában 166 bajnokin 107 gólt szerzett, utolsó két szezonjának mérlege pedig 65 meccsen 49 gól. A Barca a pénzéért szezononként 15 gólra minimum számíthat az Eb-gólkirálytól, aki ennyit minden La Liga-szezonjában termelt. Ha Villa a Barcelonánál vállalt négy évben is tartja ezt a formát, úgy a katalánok elmondhatják, hogy jó üzletet csináltak: egy bajnoki Villa-gól így maximum 0.666 millió eurójukba kerül.


10. alkalommal lett bajnok Mexikóban a Toluca, miután a vasárnapi Clausura-döntőben 2-2-es összesítést követően tizenegyesekkel legyőzte a Santos Lagunát. A Vörös Ördögöknek így már csak egy bajnoki arany kell ahhoz, hogy beérjék a jelenlegi rekordert, a Guadalajarát. Mindez azonban csak profi évekre vonatkozik, a mexikói bajnokság 67 évvel ezelőtti megreformálása előtt a Real Club Espana 14 bajnoki címet szerzett, később pedig egy profi elsőséget is begyűjtött.


9 évre volt szüksége a Blackpoolnak ahhoz, hogy az angol negyedosztályból felküzdje magát a Premier League-be. A tengerpartiak szombaton 35 ezer szurkolójuk - a város népességének egynegyede - előtt a Cardiff City elleni rájátszásban harcolták ki a feljutást. Ian Holloway együttese kétszer is hátrányból állt fel, és végül 3-2-re győzött a walesiek ellen. Érdekesség, hogy mind az öt gól a meccs első félidejében esett, ez rekordnak számít a Championship-rájátszások döntőjében. A Blackpool a feljutással körülbelül 90 millió fontra tett szert, amelynek nagy részét valószínűleg stadionbővítésre kell költenie, a Bloomfield Road ugyanis csak 12 555 fő befogadására alkalmas. A csapat 1971 után szerepelhet ismét az angol első osztályban.


6 olyan futballklub van már, amelynek története során egyazon évben sikerült elhódítani a legrangosabb európai kupát, és megnyernie hazája bajnokságát, valamint kupáját. Az Inter hétvégi triplázása előtt ezt a bravúrt a Celtic (1967), az Ajax (1972), a PSV Eindhoven (1988), a Manchester United (1999) és a Barcelona (2009) hajtotta végre. Az Inter BL-győzelme egyben azt is jelentette, hogy már nem Madrid, hanem Milánó a legsikeresebb város a BL/BEK-győzelmek számát illetően. Míg Madridban kilencszer, addig  - az AC Milan hét, és az Inter 3 elsőségének köszönhetően - Milánóban tízszer mutathatták meg a közönségnek a serleget. Mérföldkőhöz érkezett José Mourinho is, a portugál Ernst Happel és Ottmar Hitzfeld mellett csupán a harmadik olyan edző, aki két különböző együttessel is megnyerte az elsőszámú európai kupát. Az Inter csatárának, Samuel Eto'o-nak is jutott egy rekord, a kameruni csatlakozott Paulo Sousához, és Marcel Desailly-hoz, akik két egymást követő évben, két különböző csapattal is felemelhették a trófeát.


(a fifa.com alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább