Rég látott mélységben Portugália

Rég látott mélységben Portugália

, focitipp.hu

A hét számokban

A spanyol válogatott 10 éve nem kapott akkora verést, mint kedden Argentínától, Portugáliának pedig Ciprust megelőzően még a Szovjetunió lőtt négy gólt. Heti számadás.



103. alkalommal lépett pályára kedden a német válogatottban Miroslav Klose, és ezzel beérte a válogatottsági örökranglista negyedik helyén álló Franz Beckenbauert. A Bayern München csatára már csak hat meccsre van attól, hogy a lista második helyére ugorjon, Jürgen Kohler és Jürgen Klinsmann mellé. Az abszolút rekord megdöntése már nehezebb falat lesz, a csúcstartó Lothar Matthäus 150-szer szerepelt a Nationalelfben. Klosénak azonban egy másik rekord elérésére reális esélye van, a támadó Azerbajdzsán ellen belőtte 55. válogatott gólját, és már csak 13 találattal van lemaradva az abszolút első Gerd Müllertől.

20 nappal 40. születésnapja után Aleksandar Duric duplázni tudott a Tampines Rovers- Beijing Guoan II szingapúri bajnokin, és ezzel ő lett a hét legidősebb gólszerzője. A veterán bosnyák csatártól nem szokatlan a hasonló teljesítmény, 1999 óta kevesebb, mint 300 meccsen csaknem 350 gólt szerzett a szingapúri bajnokságban. Az egykor Szegeden (1993) is futballozó (és kenuzó) támadó idén jó eséllyel begyűjti zsinórban negyedik gólkirályi címét az S-League-ben, jelenleg 8 bajnokin 14 találatnál jár.


10 év és négy hónap telt el azóta, hogy a spanyol válogatott utoljára négy gólt kapott egy meccsen. 2000-ben Németországnak sikerült négyszer mattolnia a spanyol védelmet. Kedden Argentína megismételte a németek bravúrját, mikor Buenos Airesben 4-1-re kiütötte a világ-és Európa-bajnokot. A spanyol csapatnak négy próbálkozásból még sosem sikerült nyernie az argentin fővárosban, háromszor kikapott, egyszer pedig ikszelt a gárda. Buenos Airesben más csapatok sem remekelnek, Argentína immár 40 mérkőzés óta veretlen a fővárosban, ahol legutóbb Brazíliának sikerült nyernie, 15 évvel ezelőtt. A spanyolok elleni meccsen megszakadt egy negatív sorozata is az argentinoknak, Lionel Messi 15 válogatott meccs után talált ismét a hálóba. A Barcelona klasszisa ezt megelőzően tavaly novemberben lőtt gólt a nemzeti csapatban, éppen Spanyolország ellen.


7 év után nyert ismét tétmeccset a francia válogatott Philippe Mexesszel a soraiban, miután Eb-selejtezőn 2-0-ra győzött Bosznia-Hercegovina ellen. A franciák legutóbb 2003-ban Új-Zéland ellen, a Konföderációs Kupán tudtak nyerni úgy, hogy a Roma védője is a csapatban volt. A bosnyákok elleni siker a feltámadást jelentette a szövetségi kapitány, Laurent Blanc számára is, aki így megúszta, hogy ő legyen az első olyan tréner a válogatott történetében, aki három vereséggel kezdi munkáját az együttesnél. Lezárult a győzelemmel a franciák negatív szériája is, a csapat a bosnyák meccs előtt zsinórban négy találkozót bukott el. Hasonló legutóbb 1930-ban történt.


4 gólt kapott a portugál válogatott kapusa, Eduardo a Ciprus elleni, 4-4-re végződő Eb-selejtezőn - eggyel többet, mint korábban egész válogatott pályafutása során. A kapus eddig 19 alkalommal védte a luzitánok hálóját, és csupán három meccsen kapott gólt, mindannyiszor egyet. A négy beszedett találat ritka a portugál csapatnál, utoljára 27 évvel ezelőtt a Szovjetuniónak sikerült minimum négyet rúgnia a bordó-zöldeknek (5-0) tétmeccsen.


(a fifa.com alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább