Messi, százszor, ezerszer

Messi, százszor, ezerszer

, focitipp.hu

Az év csatárai

Messi első helye vitathatatlan. Az őt követők sorrendjét viszont akár fel is cserélhettük volna. Az év csatárai, a focitipp szerint.



1. Lionel Messi (argentin, Barcelona)
A jelenkor futballistáit két csoportba sorolhatjuk: az egyik kasztba tartozik Lionel Messi, a másikba tartoznak a többiek. Messi 2010-ben hatvan gólt szerzett - ötvennyolcat a Barcelona, kettőt az argentin válogatott játékosaként. Ha így folytatja, a futballtörténelem leghíresebb argentin focistáját nem Diego Maradonának hívják majd...



2. Diego Forlán (uruguayi, Atlético Madrid)
Az Atlético Madrid Európa Liga-győzelmet szerzett, az uruguayi válogatott a legjobb négy közé jutott a világbajnokságon. A sikerekhez kellett egy csupaszív futballista, Diego Forlán, aki mindkét csapatnál eksztázisban hajtotta társait. Az uruguayi válogatottba nők százezrei szerettek bele kizárólag miatta. "Kék szem, őserő" - mondták róla rebegve, s a focitipp meghallgatta kérésüket, Forlánt tettük a második helyre.

3. Thomas Müller (német, Bayern München)
A 21 éves csatár a semmiből bukkant elő. Tavasszal Maradona még labdaszedőnek hitte a német-argentin barátságos meccs előtti sajtótájékoztatón, nyáron pedig ő lett a világbajnokság gólkirálya és legjobb fiatal játékosa. A Bayern München jolly jokere ért az időzítéshez: öt gólt szerzett a német válogatottban - mind az ötöt a dél-afrikai vébén. Ahol 13-as számmal játszott, akárcsak névrokona, Gerd Müller...

4. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
Képes hátára venni a pályát, gólokat ló, gólpasszokat osztogat - ilyenkor védő legyen a talpán, aki legalább felrúgni tudja. Máskor azonban kedvetlenül csapkod maga körül, csípőre tett kézzel hisztizik. Mostanában azért inkább focizik, a Real Madridban másfél év alatt 55 gólt lőtt. De a dobogóhoz még több kell.

5. Diego Milito (argentin, Inter)
Csodálatos tavaszt futott az Interrel, a BL-döntőben lőtt góljainak köszönhetően az olasz klub 1965 után állhatott fel a klubcsapatok trónjára Európában. "Lírai könnyedség jellemzi a játékát" - írta róla a Bayern München elleni finálét követően a Guardian. Aztán eltűnt, de a szimpátiánkat továbbra is élvezi.

Akik kimaradtak
David Villa (spanyol, Barcelona) a világbajnokságon aranyérmet és ezüstcipőt szerzett, ősztől pedig a Barcelonában folytatta, 40 millió euróért. Mégis csak a hatodik lett. Fájdalom, de nem fért be az első ötbe Carlos Tévez (argentin, ManCity), a depressziós csodacsatár sem, aki bár szórja a gólokat, mégis beleunt a futballvilág talmi csillogásába. Közel volt a tűzhöz Fernando Llorente (spanyol, Athletic Bilbao), a baszkok jelenlegi legjobbja. Kiscsapatban brillírozik Antonio Di Natale is (olasz, Udinese). A 33 éves csatár tavasszal gólkirályi címet szerzett a Serie A-ban (29 találattal), ahol ősszel is vezeti a mesterlövészek listáját. S el ne feledkezzünk Edinson Cavaniról (uruguayi, Palermo), aki 19 gólt rúgott 2010-ben. Az indiánképű csatár főleg az utolsó perces találatokra specializálta magát.

Az év csatárai a focitipp szerint

2009
2008
2007
2006
2005



*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább