Újhullámos magyarok: Szalai, Koman és Kassai

Újhullámos magyarok: Szalai, Koman és Kassai

, focitipp.hu

Az év felfedezettjei

Egy 21 éves walesi szélsőt választottunk az év meglepetésemberének. De vannak a listán magyarok, németek, japánok, szerbek és montenegróiak is. Az év felfedezettjei, a focitipp szerint.



1. Gareth Bale (angol, Tottenham)
Az Inter és a Tottenham BL-párharca során robbant be a köztudatba Gareth Bale, a 21 éves walesi balbekk. A Meazzában mesterhármast szerzett, a White Hart Lane-en pedig adott két gólpasszt a BL-címvédő ellen. "Maicon már rég halott volt, és Lucio is úgy lemaradt róla, mintha egy repülőgép kondenzcsíkját próbálta volna követni" - az El Mundo Deportivo jellemzésénél mi sem írhattunk volna jobbat Bale-ről, akit a lap az angolok legendás középtávfutójához, Steve Ovetthez hasonlított. Persze, Bale nemcsak futni, hanem futballozni is tud.



2. A német újhullám (Mesut Özil, Thomas Müller, Sami Khedira)
Joggal lett a spanyoloké a vébé-arany, de a dél-afrikai torna csak a német válogatott játéka miatt nem fulladt totális unalomba. A möllerek, effenbergek és kahnok uralta rémkorok után a Jogi Löw-féle Nationalelfnek szerethető arca lett. Az "ifjútörökök" közül az Özil-Müller-Khedira trió tagjai emelkedtek ki, nem véletlen, hogy kettejükre José Mourinho is azonnal lecsapott.


3. A magyar újhullám (Szalai Ádám, Koman Vladimir)
A német újhullám után következzen a magyar. Szalai Ádám az ősszel helyenként csodafocit produkáló Mainz egyik kulcsemberévé vált, Koman Vladimir pedig a Sampdoriánál vívott ki magának elismertséget - a Debrecen elleni budapesti EL-csoportmeccsen ő viselte a (tartalékos) olaszok csapatkapitányi karszalagját. Koman és Szalai a válogatottban is jól egymásra talált, emlékezzünk csak a finnek elleni első gólunkra!


4. Nilmar (brazil, Villarreal) és Giuseppe Rossi (olasz, Villarreal)
A Barcelona és a Real Madrid tempóját a Villarrealon kívül senki sem tudja követni a spanyol bajnokságban. Rossi és Nilmar fejlődése kiugró: még csak féltávnál járunk, de a brazil már annyi gólt (12) szerzett, mint tavaly összesen, s az olasz (14) is csak hárommal van lemaradva az előző évi termésétől.


5. Milos Kraszics (szerb, Juventus)
Hónapokig tartott a Kraszics-saga, s a szerb szélső végül augusztusban költözött a CSZKA Moszkvától a Juventushoz, 15 millió euróért. A torinóiak jó üzletet kötöttek, Kraszics ősszel az olasz élvonal gólpassz-királyává vált, a Cagliari ellen pedig mesterhármast szerzett - príma debütálás ez a Serie A-ban.


Akik kimaradtak
Bombameglepetés a Borussia Dortmund Bundesliga-menetelése, s főleg a csapat gólratörő, kreatív játéka. A Dortmund egyik legjobbja a japán Shinji Kagawa, de még nála is jobb évet produkált Keisuke Honda (japán, CSZKA Moszkva), akinél jobb távol-keleti karmestert Nakata óta nem láttunk. Argentína továbbra is ontja a tehetségeket, a dél-amerikaiak legújabb aduásza Javier Pastore, a Palermo bajkeverője. Angliát Adam Johnson képviseli, aki ősszel már két gólt is szerzett Fabio Capello válogatottjában. Kelet-Európából a montenegrói válogatott érdemel figyelmet, Vucinicék az Eb-selejtezők során Angliát megelőzve vezetik a csoportjukat, s négy mérkőzést követően még gólt sem kaptak! S végül hazabeszélünk: Kassai Viktor és asszisztensei végleg befutottak, csúcsmeccsük a német-spanyol vb-elődöntő volt Dél-Afrikában.


Az év felfedezettjei a focitipp szerint

2009
2008
2007
2006
2005


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább