Az ezredes, a százados és aki lenyomta Rooney-t

Az ezredes, a százados és aki lenyomta Rooney-t

, focitipp.hu

A hét számokban

Statisztikai érdekességek az elmúlt napokból.



1000. Bundesliga-pontját szerezte meg edzőként Jupp Heyncknes a hétvégi Hamburg-Bayern München találkozón, és ezzel csatlakozott Otto Rehhagelhez az "ezredesek" táborában. A bajorok kicentizték az ezer pontot trénerük számára, Heyncknes az 1-1-re végződő találkozó előtt 999 egységgel állt az örökranglistán. A 66 éves trénernek ahhoz, hogy megelőzze Rehhagelt, még több mint 123 meccset kellene nyernie a német élvonalban, a brémaiak legendája ugyanis pályafutása során 1370 pontot gyűjtött össze csapataival. A hétvégi forduló a Köln számára is emlékezetes marad, a csapat 1989 után először (25 meccs lejátszását követően) győzte le ismét a Kaiserslauternt. A legérdekesebb statisztikát a csapatok közösen produkálták: 1998 óta először egyetlen hazai együttesnek sem sikerült nyernie a fordulóban.

100. gólját szerezte pályafutása során Neymar vasárnap, a Santos Palmeiras elleni találkozóján (1-2). A fiatal brazil jól időzített, ugyanis a 20. születésnapján érte el a 100-as álomhatárt. Neymarnak mindehhez két évre és 186 mérkőzésre volt szüksége. A száz gól négy forrásból jött össze: 82 találatot termelt a Santosban, nyolcat a felnőtt válogatottban, kilencet az U20-as csapatban és egyet az U17-eseknél. A statisztikusok azt is feljegyezték, hogy Neymar az első és a századik találatát is fejjel szerezte, közte pedig további öt fejesgólon kívül 70-szer volt eredményes jobb lábbal, 21-szer ballal, egyszer-egyszer pedig a csípőjével, valamint a vállával juttatta a kapuba a labdát. Nem Neymar az első brazil szupersztár, aki gólt szerez a 20. születésnapján, 1960. október 23-án Pelé is így ünnepelt a Santos Ponte Preta elleni 4-1-re megnyert bajnokiján. Igaz, a nagy elődnek az már akkor pályafutása 343. találata volt.


16. bajnokiján 16. gólját szerezte a hétvégén Demba Ba a Newcastle színeiben. A szenegáli csatár szombaton az Aston Villa elleni találatával ismét győzelemre vezette a Szarkákat. Segítségére volt ebben honfitársa, Papis Cissé is, aki bemutatkozó mérkőzésén rögtön a kapuba talált. Utoljára a Newcastle-ben a spanyol Xisco debütált góllal, 2008-ban. A hétvégén egy másik játékos is átesett a tűzkeresztségen új klubjában: Alex Oxlade-Chamberlain az Arsenal Blackburn felett aratott 7-1-es sikere alkalmával kétszer is eredményes volt. A 18 éves és 73 napos szélső ezzel a klub történetének második legfiatalabb gólszerzője lett Cesc Fabregas után (17 év, 113 nap), valamint egy rekordot is megdöntött: már nem Wayne Rooney (18 év, 120 nap), hanem ő a Premier League valaha volt legfiatalabb duplázója.


4 gólt vágott Diego Milito múlt szerdán az Inter-Palermo (4-4) rangadón. Az Internél hasonlóra egy évtizede nem volt példa, utoljára 2002-ben Christian Vieri lőtt négy gólt egy meccsen a nerazzurrik mezében. A találkozón az ellenfélnél Fabrizio Miccoli is triplázott, 2005 májusa óta ez volt az első olyan Serie A-mérkőzés, amelyen mindkét csapatból mesterhármast jegyzett egy játékos. Hétvégén aztán az Inter 4-0-ra kikapott a Romától, amivel negatív csúcsot döntött: a csapat története során először kapott négy gólt két egymást követő meccsen. A Roma-Inter volt a Claudio Ranieri 600. mérkőzése az olasz élvonalban edzőként.


0 - Kapott gól nélkül menetelt be Elefántcsontpart az Afrika-kupa döntőjébe. Az elefántoknak szükségük is volt a jó védekezésre, mivel mindössze kilenc gólt jegyeztek a torna eddigi öt meccsén. A kilenc találatból hármat Didier Drogba lőtt, aki ezzel - többekkel holtversenyben - a torna legeredményesebb játékosa.


(A fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább