Egy misztikus sorozat és Messi újabb rekordja

Egy misztikus sorozat és Messi újabb rekordja

, focitipp.hu

A hét számokban

Tények és érdekességek a számok tükrében.



200. spanyol bajnokiját játszotta le vasárnap Lionel Messi a Barcelona színeiben. Az argentin méltóképpen ünnepelt - négy gólt vágott a Valenciának. Messi Phillip Cocu (205) után mindössze a második idegenlégiós, aki a Barcelonánál elérte a 200 meccses álomhatárt. Messi neve mellett a szezonban már öt mesterhármas áll, a katalánok tizese ezzel egalizálta Romariónak az 1993/94-es szezonban felállított rekordját, 222 találatával pedig mindössze 14 gólra van attól, hogy ő legyen a klub történetének valaha volt legeredményesebb játékosa. Még két elképesztő statisztika: Messi az utolsó 100 fellépése alkalmával 102 gólt termelt, és zsinórban ez a harmadik alkalom, hogy 40 gól fölé jut egy szezonban (minden tétmeccset beleértve).

89 - Mariano Pavone és az Independiente különös kapcsolatban áll egymással: a Lanus támadója az utolsó három alkalommal, mikor a Vörösök ellen pályára lépett, győztes gólt szerzett, mindannyiszor a 89. percben. A sorozat tavaly kezdődött, mikor Pavone a River Plate kölcsönjátékosként eldöntötte a két csapat rangadóját (1-0), majd fél évvel később már a Lanus futballistájaként tette ugyanezt, csereként beállva. A forgatókönyv vasárnap sem változott, Pavone ezúttal is a kispadról jött a második félidőben, az utolsó előtti percben pedig döntött.


73 és fél évesen visszatért a Bundesligába Otto Rehhagel, hogy megpróbálja megmenteni a szenvedő Herthát. A korábbi görög szövetségi kapitány csupán a második olyan tréner a német első osztály történetében, aki a hetedik iksz betöltése után is aktív. Rehhagelnél csak egy fanatikusabb edzőt látott a liga: 1978-ban Fred Schulz már a 74. évét is betöltötte, mikor elvállalta a vezetőedzői állást a Werder Bremennél. Rehhagel azonban messze a legtapasztaltabb edző a Bundesliga történetében, összesen 820 mérkőzéssel a háta mögött. Ami Rehhagel csapatát illeti: a Hertha immáron 11 mérkőzés óta nyeretlen, és utolsó öt bajnokiját egyaránt elveszítette. Ez a valaha volt legrosszabb sorozata a csapatnak. A véletlenek különös egybeesése, hogy a negatív klubcsúcsot jelentő vereséget a Hertha éppen története 1000. Bundesliga-meccsén szedte össze. A berliniek első meccsén, 1963-ban Otto Rehhagel még a védelmet erősítette.


10 hónap és 10 nap elteltével megszakadt a Benfica veretlenségi sorozata a portugál bajnokságban. A lisszaboniakat a hétvégén a Guimaraes győzte le 1-0-ra. Az európai vezető bajnokságokban így már csak egyetlen olyan csapat van, amely veretlenül vezeti hazája tabelláját: a Juventus. A Benfica a múlt héten egyébként kétszer is megízlelte a vereség ízét, a csapat hét közben a Bajnokok Ligájában is kikapott 3-2-re a Zenittől. Azon a találkozón a lisszaboniak támadója, Oscar Cardozo belőtte pályafutása nyolcadik BL-gólját, és ezzel két rekordot is megdöntött: Nuno Gomez előtt most már ő a csapat legeredményesebb BL-góllövője, és Roque Santa Cruzt maga mögé utasítva ő a Bajnokok Ligája valaha volt legeredményesebb paraguayi játékosa.


4 gólt lőtt a Liverpool elleni FA-kupa nyolcaddöntőn a Brighton, mégis kikapott 6-1-re. A statisztikai anomália oka az, hogy a Brighton három gólt a saját hálójába helyezett el. A három öngólból kettőt Liam Bridcutt vétett, ezzel akarata ellenére rekorder lett az FA-kupában. Természetesen példanélküli az egy meccsen szerzett három öngól is a kupa 131 éves történetében. A fenti statisztikák mellett szinte az már el is törpül, hogy a 6-1 a Brighton legnagyobb arányú kupaveresége volt 1946 óta.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább