Messi-rekordok, Bayern-ámokfutás és egy kuvaiti csodakapus

Messi-rekordok, Bayern-ámokfutás és egy kuvaiti csodakapus

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok és statisztikai érdekességek az elmúlt napokból.



1454 játékperc elteltével ismét gólt kapott az Al Qadisiya kapusa, Nawaf Al Khaldi a kuvaiti ligában. A kuvaiti válogatott hálóőr zsinórban 17 mérkőzést úszott meg beszedett gól nélkül, pénteken azonban már a hetedik percben kapitulált az Al Arabi ellen, majd később még kétszer kellett kiszednie a labdát a hálóból a 3-1-re végződő találkozón. Al Khaldi az 1454 perccel új nemzeti csúcsot állított fel, és komolyan veszélyeztette a Vasco da Gama egykori kapusának, Mazaropinak az 1977 és 1978 között felállított 1816 perces világrekordját is. Az Al Qadisiya először veszített pontokat a bajnokságban, de veresége ellenére is őrzi nyolcpontos előnyét a tabellán, és valószínűleg begyűjti zsinórban negyedik bajnoki címét.

234. gólját lőtte kedd este a Barcelona színeiben Lionel Messi, és ezzel ő lett a Barcelona valaha volt legeredményesebb játékosa. A katalánok tizese César Rodríguez 57 évvel ezelőtt felállított 232 gólos rekordját adta át múltnak. Messi a Granada elleni 5-3-as siker alkalmával ráadásul mesterhármast lőtt, barcelonai pályafutása során már a tizennyolcadikat. A regnáló aranylabdás mindezek mellett egy spanyol rekordot is megdöntött, korábban még soha senki nem termelt 54 gólt egy szezonon belül (minden sorozatot beleértve). Messi mellett Andrés Iniesta is rekorder lett kedd este a Nou Campban: a középpályás zsinórban az 50. veretlenül megvívott mérkőzését jegyezte a ligában. Hasonlóra eddig csak a Real Madrid legendája, Emilio Butragueno volt képes Spanyolországban.


150 nap elteltével ismét gólt lőtt a Chelsea színeiben Fernando Torres. A spanyol csatár szombaton, a Leicester City elleni, 5-2-re megnyert FA-kupa találkozón duplázott. Torres játékidőre átszámolva összesen 25 órán és 41 percen keresztül volt gólképtelen. Egy negatív ligarekord is született a hétvégén az angol élvonalban: a Norwich City 1-0-s vereséget szenvedett a Newcastle United otthonában, ezzel a Premier League történetében egyedülálló módon 29 egymást követő idegenbeli mérkőzésen szedett be legalább egy gólt.


50 százalékát hárította az Udinese ellen megítélt büntetőknek az elmúlt valamivel több, mint másfél szezonban Samir Handanovic. Pedig a szlovén kapusnak nem volt könnyű dolga, az Udinese ellen tavaly augusztus óta 14 büntetőt fújtak be. Handanovic legutóbb a Napoli sztárját, Edinson Cavanit tréfálta meg egy bravúrral, a két csapat hétfői bajnokiján. Bár Cavaninak idén ez volt a harmadik kihagyott büntetője, az uruguayi nem tört össze az eset után, és a meccs utolsó kilenc percében kétszer is mattolta a tizenegyesölő szlovént. A legutóbbi olasz forduló a Fiorentina számára is emlékezetes lesz, a violák a Juventus ellen elszenvedték történetük legsúlyosabb hazai vereségét (5-0). A találkozón a vendégek játékmestere, Andrea Pirlo 139-szer próbálkozott passzal, ebből 134 sikeres volt. Ennél jobb passzmutatót idén még senki nem vonultatott fel a Serie A-ban.


20 gól 3 mérkőzés alatt. Ez a Bayern München elmúlt hetének mérlege. A bajorok az "ámokfutást" a Hoffenheim elleni 7-1-es bajnoki sikerrel kezdték, majd BL-ben 7-0-ra kiütötték a Baselt, végül a hétvégén hatot gurítottak a Herthának. A Basel elleni siker a csapat történetének legnagyobb arányú győzelme volt a BL kieséses szakaszában. Azon a mérkőzésen Mario Gómez négy gólt lőtt, hasonlóra eddig csak egyetlen német játékos volt képes az európai porondon, a bajorok jelenlegi edzője, Jupp Heynckes, 1976-ban, a Borussia Mönchengladbach színeiben. A Hertha elleni meccs is tartogatott egy különös csúcsot a Bayern számára, a csapat története során először kapott három büntetőt egy mérkőzésen.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább