Mesterhármas 2 perc 42 másodperc alatt

Mesterhármas 2 perc 42 másodperc alatt

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



100 - Eden Hazard vasárnap nem mindennapi teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet Franciaországban, a Lille támadója zsinórban a 100. bajnokiján lépett pályára a Ligue1-ben. A belga 2009 októbere óta nem hagyott ki bajnoki meccset. Hazard a jubileumot egy góllal és egy gólpasszal ünnepelte, csapata pedig 4-1-es sikert könyvelhetett el az Ajaccio ellen. Hazard nem véletlenül kap játéklehetőséget hétről-hétre Rudi Garciától, a csatár jelenleg 15 találatával második a góllövőlistán, 12 gólpasszával pedig ő vezeti az előkészítők rangsorát. A hétvégén még egy említésre méltó esemény történt Franciaországban: a Marseille a Ligakupa döntőjében 1-0-ra legyőzte a Lyont, és ezzel véget vetett 11 mérkőzés óta tartó nyeretlenségének. A marseille-i együttes egymás után harmadik alkalommal hódította el a serleget, ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

47 hazai mérkőzést vívott meg zsinórban a Manchester United úgy, hogy minden találkozón szerzett legalább egy gólt. A Vörös Ördögök ezzel új rekordot állítottak fel a Premier League-ben. Sir Alex Ferguson csapata utoljára 2009 decemberében, az Aston Villa elleni 1-0-ra elveszített hazai bajnokin marad rúgott gól nélkül. A sors fintora, hogy a manchesteriek a rekordot éppen az Aston Villa 4-0-s kiütésével érték el. A vasárnapi találkozón Wayne Rooney duplázott, a csatár ezzel már 24 gólnál jár a bajnokságban, ami csak két találattal marad el a 2009/10-es szezonban produkált egyéni legjobbjától. Folytatódott a manchesterieknél Paul Scholes „kabalatörténete" is, a pályafutását újrakezdő középpályással a csapat már 12 bajnoki meccs óta veretlen. Scholes az Aston Villa ellen is jegyez egy rendkívüli sorozatot, a veterán játékos az 1995/96-os szezon nyitómeccse óta nem veszített mérkőzést a birminghamiek ellen.


12 - Mario Gómez a Real Madrid elleni elődöntőn megszerezte idei 12. Bajnokok Ligája-gólját. A Bayern támadója így csatlakozott ahhoz a két futballistához, akiknek sikerült egy szezonon belül legalább egy tucatszor betalálnia a legrangosabb európai kupában. Először ezt a küldetést Ruud van Nistelrooy teljesítette a 2002/03-as idényben, majd a bravúrt Lionel Messi ismételte meg két egymást követő szezonban (2010/11, 2011/12). Gómez gólja egy másik tekintetben is rekordnak számít, a meccs hajrájában bevitt találat volt a Bayern München 22. BL/BEK-gólja a Real Madrid ellen - ennyit korábban még egyetlen csapat sem lőtt ugyanannak az ellenfélnek. A korábbi csúcs szintén a Bayern nevéhez fűződik, a Szpartak Moszkvát eddig 21 góllal szórták meg a bajorok. Még két adalék a mérkőzésről: A Bayern edzője, Jupp Heynckes továbbra is tartja száz százalékos hazai mérlegét a Bajnokok Ligájában, a tréner összesen 11 hazai találkozót nyert meg a müncheniekkel, illetve korábban a Real Madriddal, míg a madridiak 22 veretlenül megvívott találkozót követően kaptak ki ismét idegenben.


2 perc, 42 másodperc - ennyi kellett a 17 esztendős Joel Pohjanpalónak ahhoz, hogy triplázzon a Helsinki Mariehamn elleni találkozóján, és ezzel megszerezze a finn Veikkausliiga történetének legrövidebb idő alatt összehozott mesterhármasát. A találkozó 71. percében a HJK még 1-0-s hátrányban volt a vendég Mariehamn ellen, a 74. percben azonban már 3-1-et mutatott az eredményjelző. Hogy a rekord még tökéletesebb legyen, Pohjanpalo a legszigorúbb értelemben is klasszikus mesterhármast jegyzett, első gólját fejelte, a másodikat ballal lőtte, míg a harmadikat jobb lábbal juttatta a kapuba. Hogy Pohjanpalo teljesítménye nem csak véletlen, azt az a tény is bizonyítja, hogy a fiatal játékos a múlt hónapban a Liverpoolnál járt próbajátékon. A Vörösök a HJK tartalékcsapatában figyeltek fel az ifjú tehetségre, aki 33 gólt termelt idén a harmadik ligában. Az első csapatban Pohjanpalónak a Mariehamn elleni volt a második találkozója.


(A fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább