Ronaldo rekordjai, a fáradhatatlan kapus és a goai csoda

Ronaldo rekordjai, a fáradhatatlan kapus és a goai csoda

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúltnapokból.



300 egymást követő Premier League-találkozón lépett pályára Brad Friedel, a Tottenham kapusa. A 40 éves hálóőr szombaton, a Queens Park Rangers elleni bajnokin érte el a szenzációs teljesítményt. Friedel 2004. augusztus 14-óta nem hagyott ki bajnoki mérkőzést. A kapus a csaknem nyolc szezon alatt kétszer váltott klubot, ez azonban nem zavarta a védésben, a Blackburben (2004-2008) 152, az Aston Villában (2008-2011) 114, a Spursben pedig 34 bajnokin állt a kapuban megszakítás nélkül. Hogy Friedel mekkora bravúrt hajtott végre, azt jól tükrözi, hogy a vonatkozó rangsorban Pepe Reina 183 meccsel a második, a mezőnyjátékosok közül pedig a rekordtartó Frank Lampard neve mellett a 164-es szám áll.

56 gól, egy szezonban, itt tart Cristiano Ronaldo a 2011/12-es idényben (minden sorozatot beleértve). A portugál támadó a hétvégén győztes gólt lőtt a Barcelonának, amellyel összesen három csúcsot döntött meg. Ronaldo korábban még nem jutott 53 gól fölé egy szezonban - egyéni rekord. Ez volt a portugál 42. bajnoki gólja az idényben, ennyit még soha senki nem lőtt a La Ligában - spanyol rekord. Ronaldo találata volt a Real Madrid 108. gólja idén az élvonalban - újabb spanyol rekord és klubrekord. Utóbbi csúcsot egyébként eddig is a Blancók tartották, az 1989/90-es kiírásban 107 gólig jutottak. A Real Madrid idén még egy csúcsot túlszárnyalhat, a madridiak gólaránya jelenleg +79, ami öttel jobb, mint a csúcstartó Barcelona 2009/10-es záróprodukciója. Az európai topligákban is csupán egy olyan együttest találatunk, amely ennél jobb gólkülönbséget tudott produkálni egy idényben, 1947/48-ban a Torino +92-es mutatóval lett olasz bajnok.


5. bajnoki címét ünnepelhette pénteken a Dempo együttese Indiában. A Goa állambeli gárda már eddig is az ország rekordbajnoka volt, az újabb győzelemmel csak megerősítette első helyét a két indiai sztárcsapat, az East Bengal és a Mohun Bagan előtt (4-4 győzelem). Érdekesség, hogy bár Goa India legkisebb állama, az utóbbi hat évben mégis ez a térség adta a bajnokot az országnak. A Dempo öt bajnoki aranyából négyet az utolsó hat szezonban gyűjtött, míg tavaly, és 2009-ben a szintén goai Salgaocar illetve a Churchill Brothers lett az aranyérmes.


2 bajnoki cím egymás után - a Borussia Dortmund a hétvégén egy 16 éves átkot tört meg a Bundesligában. 1996 óta ugyanis nem volt olyan együttes a Bayern Münchenen kívül, amely meg tudta volna védeni bajnoki elsőségét a német élvonalban. Az 1994/95-ös, majd az 1995/96-os idényben éppen a Dortmundnak sikerült ez a bravúr, Ottmar Hitzfeld vezetésével. A sárga-feketék a hétvégén összességében már a nyolcadik bajnoki aranyérmüket szerezték, amellyel feljöttek az örökrangsorban a harmadik helyre, a Bayern (22) és a Nürnberg (9) mögé, és egy egységgel megelőzték a rangsorban ősi riválisukat, a Schalkét. A Dortmund a teljesítményt megtoldotta még két beállított klubrekorddal is: a bajnoki aranyérmet érő 2-0-s Mönchegladbach elleni győzelem volt a csapat 23. sikere a szezonban, és a gárda a 14. bajnokiját hozta le kapott gól nélkül idén.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább