Messi világrekordja és Ibra szomorú szezonja

Messi világrekordja és Ibra szomorú szezonja

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



72 gól, egy szezonon belül - itt tart jelenleg Lionel Messi. A Barcelona argentinja a Málaga elleni triplával és az Espanyol elleni négy találattal tornászta fel góljainak számát olyan magasságokba, amelyet eddig még nem látott a világ. Messi nemcsak Gerd Müller 67 gólos európai csúcsát döntötte meg, hanem annak az Archie Starknak a világrekordját is, aki az 1924/25-ös szezonban 70-szer talált a kapuba az amerikai Bethlehem Steel mezében. Messi mindemellett megdöntötte César Rodríguez klubcsúcsát is, 14 triplájával immáron ő legtöbb mesterhármast jegyző futballistája a Barcelonának. És itt még nincs vége. Az argentin zseni 72 góljából 50-et bajnokikon szerzett, ami megint csak egyedülálló teljesítmény a La Ligában. Érdekesség, hogy idén a 20 csapatos spanyol mezőnyben 13 olyan együttes van, amely még nem szerzett 50 gólt. Messi csupán egyetlen topligás gólrekordot hagyott érintetlenül, az angol bajnokság 1928/29-es kiírásában Dixie Dean 60 bajnoki gólt termelt.

31. bajnoki címét ünnepelte a hétvégén az Ajax. Hollandiában az amszterdamiak már régóta rekordbajnoknak számítanak, szerdától vasárnapig pedig azt is elmondhatták magukról, hogy ők birtokolják a legtöbb bajnoki címet a Benelux államok csapatai közül. Vasárnap azonban Belgiumban egy drámai mérkőzés után az Anderlecht is behúzta a bajnoki aranyat, szintén a 31-et, az Ajaxnak így ismét osztoznia kell a dicsőségen a brüsszeliekkel. Frank de Boer csapata egyébként hatalmas hajrával szerezte az újabb bajnoki elsőséget, a gárda utolsó 14 meccsét egyaránt megnyerte az Eredivisieben.


13 másodperc telt el csupán az Auxerre és a Bordeaux hétfői bajnokijából, mikor Yoan Gouffran vezetéshez jutatta a vendégeket. Ez volt a francia bajnokság leggyorsabb gólja az elmúlt hat évben, és a második leggyorsabb a liga történetében. Az abszolút rekord szintén egy Bordeaux-játékos nevéhez fűződik, Denílson 2006. május 11-én 11 másodperc után talált be a Nice hálójába. A gyors találat meghozta a Bordeaux étvágyát, és a kilencedik percig az együttes még kettőt rámolt be az Auxerre-nek. Az elmúlt 15 év során egyetlen csapat sem tudott háromgólos előnyt kialakítani ilyen rövid idő alatt francia bajnokin. A találkozó végül 4-2-es vendéggyőzelemmel ért véget, ami szintén említésre méltó adat. Az Auxerre története során 597 bajnokit játszott le az Abbé Deschamps-ban, de ez volt a második alkalom, hogy háromnál több gólt kapott saját stadionjában.


8 meccs, 8 gól - Didier Drogbának nagyon megy a Wembleyben. A Chelsea támadója szombaton a Liverpool elleni FA-kupa fináléban győztes gólt lőtt, így érte el az egygólos meccsenkénti átlagot a legendás stadionban. Drogba az első olyan futballista lett ezzel, aki négy különböző FA-kupa döntőben betalált, és az elefántcsontparti továbbra is tartja azt a jó szokását, hogy minden angol kupafináléban, amelyen pályára lép, (összesen haton) szerez legalább egy gólt. A döntőben pályára lépett az az Ashely Cole is, aki már a meccs előtt rekorder volt FA-kupa győzelmek terén, hetedik trófeájával pozícióját most megerősítette. Az FA-kupát egyébként a Chelsea kisajátította az elmúlt években, az utolsó hat kiírásból négyet a Kékek nyertek - nem véletlenül: a csapat (ha a tizenegyesekkel elbukott meccseket döntetlennek számoljuk) 34 mérkőzés óta veretlen a versenysorozatban.


3 gólt lőtt Diego Milito a milánói városi derbin, és ezzel Nyers István után a második olyan Inter-játékos lett, aki triplázni tudott egy Inter-Milan összecsapáson. A magyar származású játékosnak 1953-ban sikerült a bravúr, azaz az újabb Inter-triplára egy híján hatvan évet kellett várni. 52 év telt el már azóta is, hogy valakinek egyáltalán összejött a mesterhármas a milánói derbin, 1960 márciusában a Milant erősítő Jose Altafini volt az utolsó triplázó. A vasárnapi rangadón a Milant Zlatan Ibrahimovic tartotta sokáig játékban, a svéd duplázott, és egyéni rekordnak számító 28 találatával jelenleg vezeti a góllövőlistát. Ha ötgólos előnyét sikerül megőriznie az utolsó fordulóban, ő lehet az első futballista, aki két különböző csapat színeiben is elhódítja az olasz gólkirályi címet. Ibra számára azonban ez a szezon furcsa lesz, ugyanis 2003 után először esik meg a svéddel, hogy nem nyer bajnoki címet - azt a Cagliari elleni 2-0-s győzelmével a 37 forduló után is veretlen Juventus szerezte meg a hétvégén.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább