Agüero, Falcao, Neymar - csodacsatárok akcióban

Agüero, Falcao, Neymar - csodacsatárok akcióban

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



42 kapuralövést és 19 szögletet számlált a rendes játékidőben a Manchester City a QPR elleni bajnokiján, mégis 2-1-es hátrányban volt a ráadás perceit megelőzően. (A londoniak három lövéssel és szöglet nélkül zárták a meccset). Ekkor még úgy tűnt, a City elbukja a bajnoki címet, a városi rivális Manchester United ugyanis nyert az utolsó fordulóban. Aztán a hosszabbításban jött Edin Dzeko és Sergio Agüero gólja (a 43. illetve 44. kísérletből), és a City megfordította a mérkőzést, bezsebelte a bajnoki aranyat - ironikus módon 44 évvel az utolsó siker után. Agüerónak ez volt a 23. találata a szezonban, amellyel beállította Carlos Tévez 2009/10-es klubcsúcsát. A góllal rekordot döntött a Premier League is, az idei évben összesen 1065 gólt termeltek a csapatok, a húszcsapatos rendszerben korábban még sohasem született ennyi találat egy szezon alatt. A mérkőzés Yaya Touré számára is tartogatott egy különlegességet, az elefántcsontparti középpályás lett az első olyan futballista, aki a születésnapján szerzett bajnoki címet a Premier League-ben.

29 Európa Liga-meccs, 29 gól, dióhéjban ez Radamel Falcao európai pályafutása. Az Atlétcio Madrid csatára múlt szerdán a Bilbao elleni fináléban duplázni tudott, így érte el a meccsenkénti egygólos átlagot. Falcao a Porto színeiben tavaly is betalált az EL-döntőben, így Ronaldo után ő a második olyan játékos, aki két egymást követő szezonban, két különböző csapat mezében gólt lőtt az UEFA-kupa/Európa Liga döntőjében (Ronaldo 1997-ben az Inter, 1998-ban a Barcelona játékosaként volt eredményes). 29 góljával Falcao mindezek mellett az Európa Liga gólrekordere is, jócskán megelőzve üldözőit, az egyaránt 13 gólos Oscar Cardozót, Fernando Llorentét és Giuseppe Rossit. A kolumbiai támadó góljai az Atléticónak nemcsak EL-címet értek, a matracosok felállítottak egy új európai rekordot is: a gárda zsinórban 12 mérkőzést nyert meg az európai porondon, túlszárnyalva a Barcelona 2002/03-as teljesítményét.


23 győzelemmel és 15 döntetlennel zárta a Juventus az olasz bajnokság idei szezonját, a veretlenség pedig bajnok címet hozott az együttesnek. Mióta Olaszországban 20-ra emelték az élvonalban szereplő csapatok számát, ez volt az első olyan alkalom, hogy egy együttesnek sikerült vereség nélkül lehoznia a szezont. Korábban sem fordult elő ez gyakran, az 1978/79-es idényben a Perugia, 1991/92-ben pedig az AC Milan maradt veretlen egy egész szezonon (30 illetve 34 mérkőzésen) át. A Juve emellett megdöntött egy másik csúcsot is idén, a csapat mindössze 20 gólt kapott, amely néggyel kevesebb, mint amennyit a korábbi rekorderek beszedtek egy idényben (Modena 1946/47, Juventus 2005/06, Milan 2010/11). A Juventus utolsó bajnokiján a klub ikonja, Alessandro Del Piero 704. alkalommal viselte a csapat mezét, és megszerezte 188. bajnoki gólját, ezzel beérte az örökranglista nyolcadik helyén Giuseppe Signorit.


20 góllal és 8 gólpasszal segítette bajnoki címhez a Santost Neymar, a brazil paulista állami bajnokságban. A 20 éves támadónak mindehhez csupán 16 meccsre volt szüksége. A 2012-es naptári évben 24 meccsen 27 gólnál járó szupertehetség a bajnoki fináléban is megvillant, az oda-visszavágós párharc során négyszer köszönt be a Guarani együttesének. Nem csoda, hogy a szezon végén - sorozatban harmadik alkalommal - őt választották meg a bajnokság legjobb játékosának. A fináléban elért 7-2-es összesített győzelem a Santos számára is triplázást jelentett, a fekete-fehéreknek zsinórban ez volt a harmadik állami bajnoki címük. 1969 óta hasonló teljesítményre egyetlen másik csapat sem volt képes (1967 és 1969 között is a Santos triplázott).


18. bajnoki címét szerezte Törökországban a Galatasaray, és ezzel befogta a rangsorban legfőbb riválisát, a Fenerbahcét. Fatih Terim együttese a bajnoki aranyat éppen a Fener ellen gyűjtötte be, a két csapat a hétvégén 0-0-s döntetlent játszott egymással, így a Galata megtartotta egypontos előnyét a riválissal szemben. Törökországban manapság kiszámíthatatlan, hogy ki nyeri a bajnoki aranyat, az elmúlt négy évben négy különböző csapat végzett a pontvadászat élén. Ilyen korábban még egyszer sem fordult elő a liga történetében.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább