Pandev kupasikerei és a bukaresti átok

Pandev kupasikerei és a bukaresti átok

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



22. bajnoki címét gyűjtötte be szombaton Costa Ricán a Herediano. A klub ezzel megtörte rossz sorozatát, 19 év után sikerült ismét az élen végeznie a pontvadászatban. Mikor legutóbb a gloriosók (1992/93) a magasba emelték a bajnoki serleget, még rekordbajnoknak számították, az elmúlt két évtizedben azonban a Saprissa (29) és az Alajuelense (27) is megelőzte őket a rangsorban. Így alakulhatott ki az a furcsa helyzet, hogy a Herediano az egyetlen olyan csapat a világon, amely 22 bajnoki címével csak harmadik helyen áll hazája bajnoki örökranglistáján. A vörös-sárgáknak ilyen tekintetben két kihívójuk van, a 21-szeres máltai bajnok Valletta és a 20-szoros magyar bajnok Újpest.

19 csapat neve szerepel vasárnap óta a francia bajnokok listáján. A győztesekhez az a Montpellier iratkozott fel, amely az előző szezonban a bajnokság 14. helyén végzett. Franciaországban legutóbb egy évtizeddel ezelőtt nyert olyan csapat bajnokságot, amely korábban még soha, akkor a Lyon kezdte meg szenzációs menetelését. A záróforduló emlékezetes marad a Lille futballistája, Eden Hazard számára is, aki megszerezte pályafutása első mesterhármasát a Ligue 1-ben. A csapattól valószínűleg távozó csatár így 20 góllal és 15 gólpasszal zárta a szezont. Az európai elitligákban ennél jobb kombinált statisztikát csak Lionel Messi tud felmutatni, 15 gól és 15 gólpassz fölé más nem jutott idén.


5 szezon telt el azóta, hogy utoljára bukaresti klub nyerte a román bajnokságot. A fővárosiak idén is lemaradtak az aranyról, amit a CFR Cluj gyűjtött be. Hasonlóra utoljára az 1920-as években volt példa, amikor az azóta már megszűnt Chinezul Timisoara zsinórban hatszor végzett a tabella élén. A fővárosi csapatok a sikertelenségükért elsősorban a CFR-t okolhatják, az erdélyieknek ugyanis az elmúlt öt évben ez volt a harmadik bajnoki sikerük.


4. olasz kupagyőzelmét könyvelhette el zsinórban Goran Pandev, miután a Napoli vasárnap a Coppa Italia fináléjában 2-0-ra legyőzte a bajnok Juventust. A macedón csatár a négy serleget három különböző együttessel nyerte el, ezt megelőzően az Interrel (2010, 2011) és a Lazióval (2009) is a csúcsra ért. Pandevvel ellentétben csapata, a Napoli nem jeleskedett a trófeaszerzésben az elmúlt években, a dél-olaszok 25 év elteltével tehettek a vitrinbe ismét egy serleget. A nápolyiak győzelmének értékét növeli, hogy a döntőben azt a Juventust futballozták le a pályáról, amely idén 42 mérkőzésen keresztül őrizte veretlenségét, és végül a szezon utolsó meccsén kapitulált.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább