A 40 milliós belga és a tahiti csodacsalád

A 40 milliós belga és a tahiti csodacsalád

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



40 millió euróért vásárolta meg a Chelsea Eden Hazardot a Lille-től. Ennyi pénzt korábban még soha nem fizettek Ligue 1-játékosért. A rekordot eddig Didier Drogba tartotta, az elefántcsontparti csatárt a Marseille 2004-ben 36 millió euróért adta el - ugyancsak a Chelsea-nek. Hazard az idei szezon során elsősorban 16 gólpasszával hívta fel magára a figyelmet, ebben a statisztikában a belga középpályást csak Mesut Özil (17) előzte meg a topligákban. A hétvégén Hazard bele is kóstolhatott már az angol foci légkörébe, a belgák Anglia elleni felkészülési meccsén. Bár a mérkőzést - egyetlen kaput eltaláló lövésükkel - az angolok nyerték 1-0-ra, Hazardnak nincs miért szégyenkeznie: a találkozón összesen hatszor hozta gólhelyzetbe valamelyik társát, ez kétszer több, mint ahány helyzetet az angolok legjobbja, Ashley Young előkészített.

14 gólt termeltek a tahiti válogatott utolsó három meccsén a Tehau-fivérek. Alvin Tehau, Jonathan Tehau, Lorenzo Tehau, és unokatestvérük, Teaonui Tehau ráadásul az Óceániai Nemzetek Kupáján rukkolt elő a páratlan teljesítménnyel. A család már a torna nyitónapján bemutatkozott, a csapat Szamoa elleni 10-1-es sikere alkalmával mindannyian gólt szereztek. Lorenzo négyet, Alvin és Jonathan kettőt-kettőt, Teaonui pedig a cserepadról beállva egyet. A csodacsaládnak köszönhetően Tahiti már a legjobb négy között jár a vb-selejtezőként is funkcionáló tornán.


9 meccs, nulla győzelem - ez a dél-afrikai válogatott mérlege az elmúlt nyolc hónapban. A hosszú ideje tartó nyeretlenség a szövetségi kapitány, Pitso Mosimane állásába került, a trénert a szombati, Etiópia elleni 1-1-re végződő vb-selejtező után küldte el a szövetség. A döntés nem meglepő, a kilencmeccses nyeretlenségi szériával a Bafana Bafana egalizálta korábbi negatív rekordját (1997-98, ill. 2005). A dél-afrikaiaknak elsősorban a gólszerzéssel akadt gondjuk, a kilenc meccsen mindössze hat találat került fel a csapat neve mellé. Ghánának nincsenek ilyen problémái, a Fekete Csillagok - ugyancsak vb-selejtezőn - 7-0-ra lemosták Lesothót. Ennél nagyobb arányú győzelmet a ghánaiak csak egyszer értek el hivatalos meccsen, 1969-ben a Niger ellen 9-1-re győztek.


6 győzelmet számlál már Mexikó Brazília ellen a 21. században. Ennél többször egyetlen másik válogatottnak sem sikerült legyőznie a rekordvilágbajnokot a századforduló óta. Az El Trí már öt győzelmével is rekorder volt, a szombati 2-0-s sikerrel a csapat csak megerősítette vezető pozícióját Paraguay (4), Argentína (3) és Franciaország (3) előtt. A mexikóiak teljesítményének értékét tovább növeli, hogy a hat győztes meccs egyikén sem kaptak gólt, szombaton pedig megszakították a brazilok nyolcmeccses győzelmi sorozatát. Érdekesség, hogy találkozón a brazilok a játékidő 67 százalékban birtokolták a labdát, és 18 lövést eresztettek meg a kapu felé, a mexikóiak öt próbálkozásával szemben.


3. mérkőzését veszítette el egymás után az olasz válogatott, Cesare Prandelli együttese az Uruguaytól és az Egyesült Államoktól elszenvedett vereségek után Oroszországgal szemben is alul maradt (0-3). Hasonló mélységben 26 évvel ezelőtt jártak az olaszok. A Squadra Azzurra sikertelenségéért leginkább a támadószekció okolható, a csapat ugyanis immáron 310 perce nem örülhetett gólnak. Az olaszokkal ellentétben két csapat is pozitív csúccsal hangolt az Eb-re: Hollandia 6-0-ás győzelmet aratott  Észak-Írország felett, ami a válogatott történetének legnagyobb arányú sikere barátságos meccsen (holtversenyben az 1994-es Magyarország elleni 7-1-gyel), Lengyelország pedig rekordot döntött azzal, hogy zsinórban ötödik mérkőzésén sem kapott gólt (Lengyelország-Andorra 4-0). 


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább