Mi köze Zidane-nak a spanyolok világrekordjához?

Mi köze Zidane-nak a spanyolok világrekordjához?

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



484 perc után kapott ismét gólt a Libertadores-kupában a Corinthians kapusa, Cassio Ramos. Az egykori PSV-portás eszén a Santos sztárja, Neymar járt túl az elődöntő második meccsén. Neymar megállíthatatlan idén, mérlege a szezonban 28 meccs, 28 gól. A fiatal gólvágó azonban ezúttal nem tudott segíteni a csapatán. Mivel az elődöntő első felvonását a Corinthians nyerte 1-0-ra, így a Sao Paulói gárda jutott be a fináléba - 102 éves fennállása óta először. A sors fintora, hogy a brazil csapatnak a döntőben azzal a Boca Juniorsszal kell megküzdenie, amely rekordot állított be azzal, hogy hetedszer döntőzhet a legrangosabb dél-amerikai kupában. A brazilok azonban nem ijedtek meg az ellenfél múltjától, és 1-1-es döntetlent harcoltak ki a döntő első meccsén Argentínában. A Corinthians hazai formáját elnézve, az argentinok számára innen nehéz lesz a felállás: az idei Libertadores-sorozatban a fentebb említett Neymar-gól volt az egyetlen találat, amit a brazil csapat beszedett a Pacaembu Stadionban.

27 klub mondhatja már el magáról Argentínában, hogy sikerült bajnoki címet szereznie. Az aranyérmesek klubját vasárnap az 1957-ben alapított Arsenal bővítette ki, miután a zárófordulóban 1-0-ra legyűrte a találkozó során kilenc emberre fogyatkozó Belgranót. Az argentin élvonal legfiatalabb klubjának sikeréhez ráadásul az is kellett, hogy a Tigre ne nyerjen az Independiente ellen - ez megtörtént, a meccs 2-2-es döntetlennel zárult. Az Arsenal aranyérme azonban Argentínában nem sok embert érdekelt, a futball szerelmesei a hétvégén a másodosztály eseményeire figyeltek, ahol a River Plate a feljutásért küzdött. A Milliomosok az utolsó fordulóban végül hozták a kötelezőt, és David Trezeguet duplájával 2-0-ra verték az Almirantét. Trezeguet 13 góllal zárta a szezont, ezzel a Nacional B második körének legjobb góllövője lett.


15. győzelmét könyvelhette el zsinórban a német válogatott tétmeccsen, a Görögország elleni Eb-negyeddöntőt követően. A Nationalelf ezzel megdöntötte a spanyolok és hollandok korábbi rekordját. A 15. győzelmet nagyszerű játékkal gyűjtötték be a németek, a mérkőzésen 78 százalékban birtokolták a labdát, ami az eddigi legjobb statisztika az Európa-bajnokságon. A 4-2-es siker alkalmával a csapat veterán támadója, Miroslav Klose is eredményes volt, így ő lett a harmadik olyan német futballista Jürgen Klinsmann és Rudi Völler után, aki öt nagy tornán (Eb, vb) is betalált.


7 tizenegyes párbajt vívott már az angol válogatott az Európa-bajnokságok és a világbajnokságok történetében, de ezekből csupán egyszer került ki győztesen a csapat. A háromoroszlánosok legutóbb vasárnap, az olaszok elleni Eb-negyeddöntőben bukták el a továbbjutást szétlövéssel. A büntetőpárbaj azonban ezúttal igazságot szolgáltatott, Olaszország ugyanis a mérkőzésen minden statisztikában messze az angolok fölé nőtt. A kapura lövések aránya 36/9 a passzok aránya 744/269 volt az olaszok javára a lefújás után.


6 év telt el azóta, hogy Spanyolország utoljára gólt kapott egy nagy torna kieséses szakaszában. A Furia Roja hálóját a ki-ki meccseken utoljára Zinedine Zidane vette be a 2006-os világbajnokság nyolcaddöntőjében. A spanyol válogatott azóta kilenc találkozót vívott meg kapott gól nélkül az Eb-k és vébék kieséses szakaszában, ami világrekordnak számít. A csúcsot már a nyolcadik meccsel megdöntötte a gárda, éppen Franciaország ellen, Zidane 40. születésnapján. Ugyanezen a találkozón rekordot döntött Xavi is, a Barcelona középpályása 734-re tornázta fel sikeres passzainak számát az Európa-bajnokságokon, átadva a múltnak a 704-es korábbi rekordot, amit szintén Zidane tartott. A spanyol-francia meccs hőse mégis a 100. válogatottságát jegyző Xabi Alonso volt, a Real Madrid középpályása két góllal ünnepelte a jubileumot. Alonso az ötödik spanyol, aki 100 alkalommal is felhúzhatta a válogatott mezét. Korábban Casillas, Raúl, Xavi és Zubizarreta érte el az álomhatárt.


(a fifa.com alapján)


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább