Veteránok, gólkirályok és négy kihagyott büntető

Veteránok, gólkirályok és négy kihagyott büntető

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



25. Eb/vb-meccsét játszotta vasárnap az Európa-bajnokság döntőjében Gianluigi Buffon. Az olaszok portása ezzel megelőzte legendás elődjét, Dino Zoffot. Most már csak két olyan játékos van az olasz futballtörténelemben, aki a nagy tornákon többször lépett pályára Buffonnál: Fabio Cannavaro és (26) Paolo Maldini (36). Buffon - és vele együtt Antonio Cassano - az Eb-meccsek tekintetében azonban rekorder lett, 13 fellépésükkel beérték az eddig vezető Maldini-Del Piero duót. Cassanónak emellett egy kellemetlen csúcs is jutott, a Milan támadóját nyolc alkalommal cserélték már le Európa-bajnoki mérkőzéseken. A rekordon Cassano eddig Dennis Bergkamppal és Mario Gómezzel osztozott.

6 játékos (Mario Balotelli, Alan Dzagojev, Mario Gómez, Cristiano Ronaldo és Fernando Torres) is három góllal zárta a 2012-es Európa-bajnokságot, és osztozott meg a gólkirályi címen. Az Európa-bajnokságok és világbajnokságok történetében eddig csak egyszer fordult elő, hogy ilyen sokan végezzenek azonos számú góllal a lista élén: az 1962-es vébén szintén hatan osztoztak a gólkirályi tituluson: Garrincha, Vava, Valentin Ivanon, Drazan Jerkovics, Leonel Sanchez és Albert Flórián egyaránt négy gólt lőtt. 1992 óta egyébként ez volt az első nagy torna, amelyen négynél kevesebb találattal be lehetett gyűjteni az aranycipőt.


4 tizenegyesből egyet sem sikerült gólra váltania az O'Higgins együttesének a chilei Apertura döntőjében. A csapat a chilei bajnokság történetének második legeredményesebb klubjával, a Universidaddal döntőzött hétfőn, és a találkozó 92. percéig úgy tűnt, begyűjti fennállása első bajnoki aranyérmét. Az Universidad azonban a ráadásban egyenlített, és büntetőkre mentette a párharcot. Az O'Higgins megtört, a tizenegyes rúgók közül mindenki hibázott, az Universidad így mindössze két értékesített büntetővel húzta be zsinórban harmadik, története 16. bajnoki címét.


4 gólt rámolt be Spanyolország az olaszok hálójába a vasárnapi Eb-döntőben, miközben egyet sem kapott. A Furia Roja ezzel az Eb- és a vb-döntők történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta. A spanyol csapat emellett - elsőként a futballtörténelemben - megvédte Európa-bajnoki címét, valamint sikerült három egymást követő nagy tornán is első helyen végeznie. A spanyol csapat 2006 óta minden olyan mérkőzését megnyerte, amelyen sikerült megszereznie a vezetést, ez jelenleg 62 győztes találkozót jelent. Egyedülálló teljesítmény az is, hogy a gárda 990 perce nem kapott gólt világversenyen az egyenes kieséses szakaszban, Iker Casillas pedig kilenc teljes ki-ki mérkőzésen óvta meg a góltól csapata hálóját, túlszárnyalva ezzel a korábbi csúcstartó Edwin van der Sart. A Real Madrid kapusa történelmet írt azzal is, hogy ő lett az első olyan futballista a világon, aki 100 győztes mérkőzésen lépett pályára hazája válogatottjában.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább