Verhetetlen brazilok, pazarló katalánok és egy megbocsátó kongói

Verhetetlen brazilok, pazarló katalánok és egy megbocsátó kongói

, focitipp.hu

A hét számokban

Statisztikák, rekordok, érdekességek az elmúlt napokból.



33 mérkőzés óta veretlen már a szudáni bajnokságban az Al Hilal. A 26 bajnoki címével hazájában rekordernek számító együttest 2011. április 28. óta, azaz 14 hónapja nem sikerült megvernie senkinek a ligában. A fantasztikus sorozatnak köszönhetően a csapat jelenleg is vezeti a bajnokságot (a gárda 2012-es mérlege 13 győzelem, 1 döntetlen), előnye négy pont a bajnoki címvédő Al Merreikh előtt. Amennyiben az előny a szezon végéig kitart, úgy az Al Hilal tíz éven belül nyolcadszor szerzi meg Szudánban a bajnoki aranyat.

15 hónappal azután, hogy kettős lábtörést szenvedett, visszatért a futballpályára Steve Zakuani, a Seattle Sounders szélsője. Bár a kongói játékos csupán hat percet töltött a pályán a vasárnapi, Colorado Rapids elleni bajnokin, másnap az USA-ban róla szóltak a sportlapok. A kitüntetett figyelmet nem a csodával határos felépüléséért kapta Zakuani, hanem azért a sportemberi gesztusért, amit a találkozó lefújása után tett: odalépett ahhoz a Brian Mullanhez, aki a súlyos sérülését okozta, megölelte a Colorado-középpályást, és mezt cserélt vele. A 15-ös szám egy másik MLS-meccsen is nagy jelentőséggel bírt a hétvégén: a Real Salt Lake támadójának, Alvaro Saboriónak csupán ennyi percre volt szüksége ahhoz, hogy berámoljon három gólt a Portland Timbers hálójába. Ez volt az elmúlt hét leggyorsabb mesterhármasa.


14 meccs, 0 vereség - ezzel a mérleggel hódította el idén a Corinthians a Libertadores-kupát. A legrangosabb dél-amerikai kupában legutóbb 1978-ban sikerült veretlenül diadalmaskodnia egy csapatnak. És hogy melyiknek? Természetesen annak a Boca Juniorsnak, amelyet a hétfői fináléban a Corinthians maga mögé utasított. A Corinthians története során először végzett a sorozat élén, és a kilencedik brazil csapat lett, amely elnyerte a kupát A brazilok az utóbbi időben megállíthatatlannak tűnnek, zsinórban ez volt a harmadik év, hogy a serleg a legnagyobb dél-amerikai országba vándorolt. Hasonlóra legutóbb 1997 és 1999 között volt példa, mikor a Cruzeiro, majd a Vasco da Gama, és végül a Palmeiras verte végig a kontinens élcsapatait. Összesítésen azonban az argentin együttesek még mindig vezetnek, jelenleg 22 argentin elsőségre 16 brazil Libertadores-győzelem jut.


10 év és 5 hónap telt el azóta, hogy Louis van Gaalt a szövetség elküldte a holland válogatott kispadjáról. Úgy tűnik, az Oranje fejeseinek ennyi időbe telt, hogy elfeledjék, az egykori Barcelona-trénernek nem sikerült kijuttatnia a csapatot a 2002-es világbajnokságra. (Annak ellenére, hogy 14 meccsből 12-t megnyert a csapattal.) Pénteken Van Gaal kapott egy második esélyt, csakúgy mint korábban Karel Kaufman, Friedrich Donenfeld, Leo Beenhakker, Dick Advocaat és a legendás, a narancsmezeseket négyszer is dirigáló Rinus Michels.


7 évvel ezelőtt a Barcelona megvált egy 16 éves Jordi Alba nevű sráctól. A katalánok a Barcelonától nem messze működő UE Cornellához, egy negyedosztályú együtteséhez passzolták le a La Masiáról kikerült szélső védőt, természetesen ingyen. Csütörtökön a Barca 14 millió euróért vásárolta vissza az azóta már Európa-bajnok játékost a Valenciától, amely 2008-ban mindössze 6000 euróért szerezte meg Albát az említett kiscsapattól. A modern európai futballban 14 millió euró már nem tűnik túl nagy összegnek, Jordi Alba mégis a második legdrágább védő a Barcelona történetében, a gránátvörös-kékek eddig csak Dani Alvesért adtak ki több pénzt, 32,5 millió eurót.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább