Giggs újabb rekordja és a Levadia 13 gólja

Giggs újabb rekordja és a Levadia 13 gólja

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



467 perce nem kapott gólt a brazil bajnokságban Fernando Prass, a Vasco da Gama kapusa. A 34 éves játékos szombaton, az Internacional elleni bajnokin (0-0) állította fel egyéni rekordját. A teljesítmény a klub számára is nagy jelentőséggel bír, 1988 óta ez az első alkalom, hogy a csapat zsinórban öt mérkőzést úszott meg kapott gól nélkül. A klubrekordot a csapat legendás portása, Acacio tartja, 915 perccel. A brazil élvonalban sem gyakran esik meg hasonló menetelés, a versenysorozat 2003-as átalakítása óta csupán négy olyan csapat volt, amely lehozott kapott gól nélkül öt egymást követő bajnokit. A legsikeresebb e tekintetben a Sao Paulo volt, amely 2007-ben 998 percen (kilenc mérkőzés) át őrizte kapuját a góltól.

88 évvel azután, hogy debütált az olimpiai focitornákon, elveszítette első mérkőzését Uruguay. Az uruguayi válogatott 1924-ben szerepelt először a nyári játékokon, és ötből öt meccset nyerve rögtön aranyéremmel indított. Négy évvel később, Amszterdamban a gárda megvédte címét, igaz, itt négy győzelem mellé már becsúszott egy döntetlen is. Hosszú kihagyást követően az uruk idén tértek vissza az olimpiára, és Londonban is győzelemmel nyitottak az Egyesült Arab Emírségek ellen. A menetelésnek végül kedden Szenegál vetett véget, az afrikaiak a csoportmeccsek második fordulójában 2-0-ra verték a dél-amerikaiakat.


38 évesen és 243 naposan immáron Ryan Giggs az olimpiai futballtornák történetének legidősebb gólszerzője. A Manchester United ikonja a brit focicsapat Egyesült Arab Emírségek elleni meccsén (3-1) talált be, és adta át a múltnak az egyiptomi Hussein Hegazi rekordját. Hegazi 1924 óta őrizte a címet, ő 37 éves volt, mikor gólt lőtt a párizsi olimpián. A brit-arab összecsapáson egy másik nagy teljesítménynek is szemtanúi lehetettek a nézők: a Giggset váltó Scott Sinclair becserélését követően az első labdaérintéséből gólt szerzett.


13 rúgott, 0 kapott gól. Így teljesített a Levadia az észt bajnokság utolsó két fordulójában. A tallinniak a legutóbbi két körben 6-0-ra verték a Tallinna Kalevet, és 7-0-ra mosták le a Kuressaare együttesét. A gólgyártásban elsősorban Albert Taar és Artur Rattel jeleskedett, előbbi háromszor, utóbbi ötször volt eredményes az említett meccseken. Az elmúlt hetek remek szereplésének köszönhetően a Levadia öt pontra megközelítette a listavezető Kaljut a tabellán, ehhez azonban nemcsak gólok kellettek, hanem egy nagyszerű védelem is: a tallinni együttes utolsó 20 meccséből 14-ett vívott meg kapott gól nélkül.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább