Sokkoló angol kupameccsek, közel-keleti tiki-taka

Sokkoló angol kupameccsek, közel-keleti tiki-taka

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



686 perce nem kapott gól a francia bajnokságban Salvatore Sirigu, a Paris Saint-Germain kapusa. Az olasz hálóőr zsinórban hét mérkőzést úszott meg bekapott találat nélkül, legutóbb december 1-én, a Nice elleni 2-1-re megnyert bajnokin kapitulált. Sirigu közeledik az abszolút francia rekord felé, amit a Bordeaux egykori portása, Gaetan Huard birtokol, ő az 1992/93-as szezonban 1176 percen át őrizte meg a kapuját a góltól. Még egy érdekesség a párizsiakról: a csapat a Lille elleni találkozón csupán kétszer lőtt kapura, de mindkét kíséret sikertelen volt. A találkozót Aurelien Chedjou öngóljának köszönhetően azonban mégis behúzta a PSG, így az idei bajnokságban oda-vissza verte a Lille-t. Erre legutóbb az 1996/97-es szezonban volt példa.

24 évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy egy, az angol ligarendszeren kívüli együttesnek sikerült kiejtenie egy élvonalbeli csapatot az FA-kupából: 1989-ben a Sutton United 2-1-re legyőzte a Coventry Cityt. Szombaton a Luton Town megismételte a bravúrt, mikor hatalmas meglepetésre elbúcsúztatta a Norwich Cityt. A Luton teljesítménye bizonyos szempontból egyedülálló. 1989-ben a ligarendszer csak három osztályt ölelt fel, így a Sutton negyedosztályú csapatként bánt el a Coventryvel, most azonban már négy osztály működik az angol ligában, tehát a Luton Town az első ötödik vonalbeli csapat, amely kiejtett egy Premier League-együttest az FA-kupából. Nem a Norwich volt az egyetlen PL-csapat, amely váratlan vereséget szenvedett a fordulóban: az Aston Villa, a Queens Park Rangers, a Tottenham és a Liverpool is alacsonyabb osztályba tartozó csapattal szemben maradt alul. 1994 óta e volt az első alkalom, hogy egy kör alatt öt elsőosztályú csapatot is kivertek az alacsonyabban rangsorolt riválisok.


21 év után ismét elbúcsúzott már az első fordulóban a címvédő az Afrika-kupán. 1972-ben a regnáló bajnok Algéria bukta el a továbbjutást a csoportjából, idén pedig Zambia maradt le az egyenes kieséses szakaszról, miután csak a harmadik helyen végzett a C csoportban Burkina Faso és Nigéria mögött. A címvédő veretlenül, három döntetlennel búcsúzott a tornától, és a csapat csak azzal vigasztalódhat, hogy zsinórban 11 mérkőzés óta nem kapott ki a kontinenstornán.


11 játékos, köztük a kapus is érintette a labdát, mikor az Al Ain belőtte vezető gólját az Ajman együttesének az Egyesült Arab Emisségek hétvégi bajnoki fordulójában. A támadás közben a hazaiak 19 passzot mutattak be, az akciót pedig az a Yousuf Ahmad fejezte be góllal, akinek az volt az első labdaérintése becserélése óta. Az Al Ain végül 4-0-ra nyert, és - köszönhetően kilencmeccses győzelmi szériájának - kilencpontosra növelte előnyét üldözőivel szemben a táblázaton. A sikereket a gárda elsősorban kiváló támadósorának köszönheti: a csapat az utolsó 14 bajnokiján 53 gólt termelt, ez már most eggyel több, mint amennyit a 2011/12-es, bajnoki címmel záruló idényben összehoztak a lila-fehérek.


4 gólt vágott egy meccsen Lionel Messi és Mauro Icardi is a hétvégén. Idén az öt topligában ennyi gólt csak egy harmadik dél-amerikai játékos, Radamel Falcao tudott összehozni 90 perc alatt, a kolumbiai még decemberben, az Atlécio Madrid Deportivo elleni bajnokiján köszönt be öt alkalommal. A négy találat különösen Icardi számára lesz emlékezetes. A 19 éves Sampdoria-támadó a Pescara elleni 6-0 alkalmával élete első mesterhármasát, majd mesternégyesét jegyezte. A Samp ezt megelőzően 1997-ben szerzett ötnél több gólt egy találkozón, akkor a genovaiak Vincenzo Montella triplájával a Napolit verték 6-3-ra. Ami Messit illeti: az argentin zseni lassan egymaga jelenti a Barcelonát: a katalánok utolsó 15 bajnoki góljából kilenc az ő nevéhez fűződik. Messi emellett ismét feljegyzett egy ligarekordot: az ezredforduló óta ő az első játékos, akinek két alkalommal is összejött a mesternégyes a spanyol élvonalban.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább