Del Bosque befogta Kubalát, Puyol és Ronaldinho jubilált

Del Bosque befogta Kubalát, Puyol és Ronaldinho jubilált

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



100 - A szerdai barátságos találkozók alkalmával több futballsztár is századik alkalommal lépett pályára hazája válogatottjában. A legnagyobb ünnep a Wembleyben volt, ahol az angol-brazil összecsapáson a hazaiaknál Ashley Cole, a vendégeknél pedig Ronaldinho ünnepelte századik válogatottságát. Ugyanezen az estén húzta fel magára századszor a spanyol válogatott mezét Ronaldinho egykori barcelonai csapattársa, Carles Puyol is. A horvát válogatottban hárman is jubiláltak, a Dél-Korea elleni találkozón Stipe Pletikosa, Dario Srna és Josip Simunic együtt lettek "századosok".

12 év után sikerült a nigériai válogatottnak ismét bejutnia az Afrika-kupa döntőjébe. A Szuper Sasok utoljára 2000-ben játszhattak finálét, de akkor büntetőkkel kikaptak Ghánától. A legnépesebb afrikai ország válogatottja azonban az eggyel korábbi döntőjét behúzta, 1994-ben a Jay Jay Okochával, Rashidi Yekinivel, Sunday Olisehhel és a jelenlegi trénerrel, Stephen Khesivel felálló együttes a magasba emelhette a serleget. A vasárnapi fináléban Nigéria ellenfele egy tapasztalatlan ellenfél lesz: Burkina Faso története során először jutott döntőbe a kontinenstornán.


68. alkalommal ült a spanyol válogatott kispadján Vicente Del Bosque az Uruguay elleni barátságos találkozón. A mester ezzel beérte a spanyol örökranglistán az eddigi rekordert, Kubala Lászlót. Kubala 1969 és 1980 között 31 győzelmet, 21 döntetlent és 16 vereséget jegyzett a válogatottal. Del Bosque mérlege ennél sokkal tekintélyt parancsolóbb: 57 győzelem, 5 döntetlen és 6 vereség. A sors fintora, hogy 1980-ban Kubala és Del Bosque ugyanazon a meccsen búcsúzott el a spanyol válogatottól, előbbi szövetségi kapitányként, utóbbi pedig játékosként. "Kubala egy igazi úriember volt, egy kedves, pedáns, aprólékos fickó, aki imádta a futballt. Ezek a tulajdonságai tették őt jó kapitánnyá" - nyilatkozta mentoráról és elődjéről a 2012-es év legjobb edzője.


23 év telt el azóta, hogy Anglia utoljára legyőzte Brazíliát. Szerdán a háromoroszlánosok véget vetettek a kilenc mérkőzés óta tartó sikertelenségnek: 2-1-re legyűrték a Selecaót a Wembleyben. 1990-ben Gary Lineker szállította a győzelmet, most Wayne Rooney és Frank Lampard góljai döntöttek. A Maracanában rendezett 1984 brazil-angol összecsapás óta ez volt az első alkalom, hogy a szigetországiaknak két gólt is sikerült lőniük az ötszörös világbajnoknak. Az 1984-es meccsről azonban a legtöbb futballrajongónak csak egy találat ugrik be: John Barnes fantasztikus szólógólja.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább