Száguldó bajorok és Messi misztikus gólja

Száguldó bajorok és Messi misztikus gólja

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



593. Serie A mérkőzését játszotta le a hétvégén Javier Zanetti. Az Inter csapatkapitánya ezzel megelőzte az olasz bajnokság örökranglistáján Gianluca Pagliucát, és már csak a 647 mérkőzést számláló Paolo Maldini van előtte a rangsorban. A milánóiaknak emellett volt még egy okuk az ünneplésre: Diego Milito megszerezte első gólját 2013-ban. Az argentin csatár 111 mérkőzésen már 60 gólnál jár a nerazzurrik színeiben, ennél több találatot (96-ot) ebben az évezredben csak Christian Vieri termelt az Interben.

108 gól áll már Ryan Giggs neve mellett a Premier League-ben. A veterán szélső a Manchester United Everton elleni 2-0-ra megnyert bajnokiján talált be ismét, tovább erősítve egyedülálló rekordját: Giggs az elmúlt 21 PL-szezon mindegyikében szerzett legalább egy gólt. Giggs a ManUnited legjobb góllövőinek örökranglistáján is jól áll, Paul Scholes csupán egy, a rekorder Wayne Rooney pedig 31 góllal előzi meg a walesit.


55 lőtt, 7 kapott gól - így fest a Bayern München mérlege 21 forduló után a Bundesligában. A plusz 48-as gólkülönbség óriási csúcs a liga történetében, az eddigi legjobb teljesítmény 21 kör után egy plusz 39-es mérleg volt, azt szintén a müncheniek produkálták még az 1998/99-es szezonban. A bajorok a hétvégén a Schalkét 4-0-ra ütötték ki, ez 17 év óta a legnagyobb sikerük a gelsenkircheniek ellen. És ha még nem lenne elég a rekordokból: Jupp Heynckes együttese a 21 forduló alatt 54 pontot gyűjtött, egalizálva a csapat egy korábbi Bundesliga-rekordját.


4 gólt vágott vasárnap az Athletic Bilbaónak a San Mamésben az Espanyol, miközben egyet sem kapott. A barcelonai csapat utoljára 1945-ben, azaz csaknem hét évtizeddel ezelőtt aratott ilyen komoly idegenbeli győzelmet a spanyol élvonalban (Sabadell-Espanyol 0-6). Jól sikerült a forduló a másik barcelonai gárda számára is: Messiék 6-1-re legázolták a Getafét, és a szezonban már 11 olyan mérkőzést számlálnak, amelyen négy, vagy annál több gólt szereztek. Egyvalamiben azonban különleges volt a Getafe elleni mészárlás: 1996 novembere óta először fordult elő, hogy hat különböző Barcelona-játékos is eredményes volt ugyanazon a meccsen. A gólszerzők között volt Lionel Messi is, aki zsinórban a 13. bajnokiján is betalált - a meccs 13. percében, a 13-as mezt viselő Codina hálójába.


2 olyan ember van már a futballtörténelemben, aki játékosként és edzőként is elhódította az Afrikai Nemezetek Kupáját. Az 1959-ben játékosként, 1998-ban pedig egyiptomi szövetségi kapitányként diadalmaskodó Mahmoud El Goharyhoz vasárnap a nigériaiak legendája, Stephen Keshi csatlakozott. Keshi játékosként 1994-ben nyert Afrika-kupát, az volt a szuper sasok legutóbbi diadala. Nigéria a fináléban 1-0-ra verte Burkina Fasót, fenntartva az Afrika-kupa döntők gólínségét: az utolsó öt döntőben összesen három gól született.


(a fifa.com alapján)


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább