Messi-gólt mindenkinek!

Messi-gólt mindenkinek!

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1800. győzelmét aratta a hétvégén az angol élvonalban a Liverpool. A vörösök vasárnap az Aston Villa elleni 2-1-es győzelmükkel érték el a jubileumi sikert, amellyel tovább növelték előnyüket az örökranglistán legközelebbi kihívóikkal, az Arsenallal (1751) és az Evertonnal (1745) szemben. Pedig a szezon elején még úgy tűnt, a Pool idén kevés dolognak örülhet, 2013-ra azonban megtáltosodott Brendan Rodgers együttese: az újévben 11 meccsen 28 gólt termelt a csapat, míg a többi Premier League-együttes egyelőre a 20 gólt sem érte el. Rekordot döntött a hétvégén a 20. bajnoki sikere felé menetelő Manchester United is a Sunderland elleni 1-0-s győzelmével. A manchesteriek idei 30 bajnokijukból 25-öt megnyertek. Hasonló bravúrt még soha senkinek nem sikerült véghezvinnie az angol első osztályban.

24 mérkőzés óta nem kapott ki európai kupamérkőzésen a Paris Saint-Germain saját stadionjában. A párizsiakat legutóbb 2006 novemberében a Hapoel Tel-Avivnek sikerült legyőznie (4-2) a Parc des Princes-ben. A Bajnokok Ligájában még versenyben lévő csapatok közül így a PSG rendelkezik a leghosszabb hazai veretlenségi sorozattal. A nagy menetelés ezen a héten majdnem véget ért, a Barcelona elleni BL-talákozón ugyanis a párizsiak kétszer is hátrányba kerültek, egy 94. percben lőtt Matuidi-góllal azonban ismét hozni tudták az ikszet. A PSG-nek története során ez már a hatodik BL-mérkőzése volt, ahol hátrányból tudott pontot szerezni. Érdekesség, hogy a hat alkalomból háromszor a Barcelona volt a franciák ellenfele. A mérkőzés kapcsán mindenképpen meg kell említeni Zlatan Ibrahimovic nevét is. A svéd egy góllal és egy gólpasszal zárta a találkozót, és mindkét megmozdulásának különös jelentősége volt: góljával Ibra csatlakozott ahhoz a négy játékoshoz (Sevcsenko, Morientes, Henry, Ballack), aki korábban három különböző csapat színeiben is betalált a BL kieséses szakaszában, míg szezonbeli hatodik gólpasszával a svéd csatár élre állt a vonatkozó BL-rangsorban.


19. egymást követő spanyol bajnokiján is betalált az ellenfél hálójába Lionel Messi. A Barcelona-zseni számára ez a statisztika önmagában nem bírt volna nagy jelentőséggel, hiszen a rekordot az argentin már 12 mérkőzés után megdöntötte. A Celta Vigónak lőtt gól azonban azt jelentette, hogy az elmúlt 19 fordulóban a La Liga összes csapata kapott legalább egy gólt Messitől! Az argentin támadónak emellett ez volt a 23. idegenbeli találata idén, ezzel egalizálta Cristiano Ronaldo tavaly felállított rekordját. És ha ez még nem lenne elég: a Barca tizese a héten betalált a Parc des Princes-ben is, a PSG elleni BL-találkozón, így már 20 olyan európai város létezik, amelynek közönsége láthatott élőben Messi-gólt. Ebben a tekintetben a korábbi rekordot a Real Madrid egy másik ikonikus hetese, Raúl tartotta 19 várossal.


11 gól esett a Bayern München és a Hamburg találkozóján a Bundesliga legutóbbi fordulójában. A Schalke és a Bayer Leverkusen 2006-os, 7-4-re végződő mérkőzése óta ez volt a leggólgazdagabb meccs a német élvonalban. A 11 találatból a bajorok kilencet vállaltak, ennyit utoljára 1984-ben, egy Kickers Offenbach elleni bajnokin lőttek. A bajor "mészárlást" a csapat perui támadója, Claudio Pizarro vezette, aki négy góllal és két gólpasszal a neve mellett vonult le a gyepről. Pizarro ezzel 164-re tornászta fel Bundesliga-góljainak számát, ami már elég volt ahhoz, hogy bekerüljön a örökranglistán a TOP 10-be, Karl-Heinz Rummenigge mellé. Ami a Hamburgot illeti: a HSV zsinórban harmadszor kapott ki öt vagy annál több góllal a Bayerntől idegenben.


9 év és 277 Serie A-mérkőzést követően megkapta olaszországi pályafutása első piros lapját Esteban Cambiasso. Az Inter középpályása a Juventus elleni találkozón jutott a kiállítás sorsára, miután csúnyán beleszállt Sebastian Giovincóba. A 2-1-es torinói sikerrel végződő meccsen megszerezte pályafutása 100. Serie A-gólját Fabio Quagliarella, aki így elmondhatja magáról, hogy a jelenleg az olasz élvonalban szereplő összes együttesnek lőtt már gólt. Hasonlóval Quagliarella mellett csak Edinson Cavani, Antonio Di Natale és Alberto Gilardino büszkélkedhet a mezőnyben.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább