A gólrekorder kapus és Fábregas első triplája

A gólrekorder kapus és Fábregas első triplája

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



34 másodperccel a kezdő sípszó után szerezte meg a vezetést Emmanuel Adebayor a Tottenhamnek az Everton elleni bajnokin. A Spurs utoljára 12 évvel ezelőtt, még 2000 decemberében lőtt ilyen gyorsan gólt a Premier League-ben, akkor Ledley King mattolta a Bradford védelmét mindössze 10 másodperc alatt. Bármily gyors is volt Adebayor, az idei PL-rekordot nem tudta megdönteni: a manchesteri Robin van Persie-nek november 28-án 33 másodperc kellett csak ahhoz, hogy bevegye a West Ham kapuját. Míg a Spurs a hétvégén a gyors gólszerzéssel tűnt ki a mezőnyből, addig a Newcastle United azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a csapatnak ismét a ráadás perceiben sikerült győznie. A szarkák utolsó négy hazai mérkőzésükből hármat a 90. perc után húztak be. A tűzoltásban a csapat szenegáli csatára, Papiss Cissé jár elől, aki a szezon során már három győztes gólt lőtt a mérkőzések hosszabbításában.

13 gólnál jár már Rogerio Ceni a Libertadores-kupában, ezzel a veterán kapus a Sao Paulo valaha volt legjobb gólszerzője a legrangosabb dél-amerikai versenysorozatban. Ceni legutóbb a bolíviai The Strongest kapuját vette be büntetőből, és nem akárkit taszított így le a trónról a házi rangsorban: a 40 éves kapus a rekordon eddig Luis Fabianóval osztozott. Ceni gólja azonban kevés volt a braziloknak az üdvösséghez, a találkozót a bolíviaiak nyerték 2-1-re, a Sao Paulo pedig valószínűleg elbúcsúzik a dél-amerikai elitsorozattól.


6 fordulóval a Bundesliga zárása előtt megszerezte története 23. bajnoki címét a Bayern München. Németországban ilyen korán még sohasem avattak bajnokot. A bajorok a szezon során már legalább tíz ligacsúcsot megdöntöttek, és valószínűleg a szezon végéig további rekordokat adnak át a múltnak. Egyet azonban érdemes kiemelni: a bajorokat irányító, és az év végén nyugdíjba vonuló Jupp Heynckes harmadszor ünnepelhetett német bajnoki aranyat, és a harmadik sikerére 23 évet kellett várnia a második után, ami példátlan az európai topligákban.


3 gólt lőtt Cesc Fábregas a Barcelona 5-0-s, Mallorca elleni sikere alkalmával. Bármily meglepő is, a 25 éves Európa- és világbajnok középpályásnak ez volt az első mesterhármasa karrierje során. Fábregas - Luis Enrique után - csupán a második spanyol játékos a 21. században, akinek összejött a triplázás a Barcelona mezében (Luis Enrique 2001-ben, egy Athletic Bilbao elleni bajnoki ért el mesterhármast). A katalánok a Mallorca elleni találkozón egy másik kedvencüket is ünnepelték: a májtranszplantáción átesett Éric Abidal 14 hónapnyi kihagyást követően lépett ismét pályára.


2 gólos hátrányból állt fel 10 emberrel a Fiorentina a vasárnapi, Milan ellen vívott mérkőzésén. Az öt európai topligában ebben a században hasonló feltámadásra csak három csapat volt képes: a Manchester City (2002-ben a Blackburn ellen), a Zaragoza (2007-ben az Espanyol ellen) és a Cesena (2011-ben a Palermo ellen). A Milan a firenzeiek hajrája után csak egy dologgal vigasztalódhatott, a csapat a döntetlennel 13-ra növelte bajnoki veretlenségi szériáját. A városi rivális Internél már nem volt mit ünnepelni: a nerazzurrik a hétvégén 4-3-ra kikaptak otthon az Atalantától, ami azt jelenti, hogy zsinórban harmadik meccsüket bukták el a San Siróban. Ilyen rossz sorozatnak utoljára 1956-ban lehettek tanúi az Inter-szimpatizánsok. A 4-3-as találkozón a vendégeknél 12 percen belül ért el mesterhármast German Denis. Ez volt a hét leggyorsabb triplája. Az argentin támadónak nagyon megy az Inter ellen, utolsó három fellépésén hatszor talált be a milánóiak kapujába.


2 gólt is lőtt a Borussia Dortmund a Málagának a két együttes BL-negyeddöntőjének ráadásában. A német csapat így az utolsó másodpercekben harcolta ki a továbbjutást, és - nem mellesleg - tízmeccsesre növelte veretlenségét a legrangosabb európai kupában, ami új klubrekord. A BL-ben ezt megelőzően hét és fél évvel ezelőtt láthattunk olyat, hogy egy csapat kétszer is eredményes tudott lenni a hosszabbítás perceiben, akkor az Ajax hajrázta le az FC Thun együttesét.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább