Lewandowski Gerd Müllert üldözi, a Basel fénykorát éli

Lewandowski Gerd Müllert üldözi, a Basel fénykorát éli

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



35 év telt el azóta, hogy utoljára svájci csapatnak sikerült bejutnia a legjobb négy közé egy európai kupában. A Grasshoppers 1977/78-as UEFA-kupában elért bravúrját a múlt csütörtökön a Basel ismételte meg, miután 4-4-es összesítéssel, büntetők után elbúcsúztatta a Tottenhamet az Európa Liga negyeddöntőjében. A bázeli klub története során először játszhat elődöntőt az európai porondon. A siker kulcsa a csapat jó hazai szereplésében keresendő: a Basel utolsó 16 mérkőzésén veretlen maradt saját stadionjában. Az Európa Liga csütörtöki játéknapján a Benficának is volt mit ünnepelnie: a Newcastle Unitedet kiverő együttes Eduardo Salvio révén megszerezte a klub történetének 600. európai kupatalálatát.

29 veretlenül megvívott meccs után kikapott az FA-kupában a Chelsea. A Kékek menetelését a Manchester City állította meg vasárnap. A Chelsea a veretlenségi sorozatnak köszönhetően az FA-kupa utolsó öt kiírásából hármat megnyert, 2011-ben pedig veretlenül, egy, az Everton ellen elveszített büntetőpárbajt követően esett ki a kupából.


19 mérkőzés után megszakadt az orosz bajnokságban szereplő Alanyija Vlagyikavkaz nyeretlenségi sorozata. A kiesés ellen küzdő együttes egyik közvetlen riválisát, a Mordovia Szaranszkot győzte le otthon 3-0-ra Royston Drenthe triplájával. A holland légiósnak ez volt az első mesterhármasa pályafutása során. Érdekesség, hogy Drenthe ezen a találkozón több gólt rúgott, mint a Real Madridnál eltöltött két szezon alatt összesen (46 meccs, 2 gól). A holland idén a negyedik különböző nemzetiségű játékos, akinek összejött a triplázás egy találkozón. A szezonban korábban az örmény Jura Movsziszjan, a brazil Wanderson és a cseh Jan Holenda ért el mesterhármast.


11 egymást követő Bundesliga-mérkőzésen talált a hálóba Robert Lewandowski. A lengyel a fantasztikus sorozattal ebben a tekintetben megelőzte az 1984-ben tíz mérkőzésen át eredményes Klaus Allofsot az örökranglistán, és már csak az abszolút rekorder Gerd Müller áll előtte. A Bayern München legendája 1969 és 70 között zsinórban 16 német bajnokin termelte a gólokat. A Dortmund gólzsákja mellett két tinédzser is hallatott magáról a hétvégén: a 17 éves és 251 napos dán Pierre Hojbjerg a Bayern München valaha volt legfiatalabb bajnoki debütánsa lett, míg a wolfsburgi Maximilian Arnold 18 évesen és 321 naposan megszerezte a klub valaha volt legfiatalabb bajnoki gólszerzőjének járó címet.


6 gólt kapott a Boca Juniors vasárnap a kiesés elől menekülő San Martin együttesétől (6-1). A Boca tíz éve nem szenvedett ekkora vereséget a bajnokságban, míg a San Martin 105 éves fennállása óta még egyetlen egyszer sem nyert ekkora különbséggel. Különös egybeesés, hogy amikor a sárga-kékek utoljára öt góllal kikaptak az argentin élvonalban (Rosario Central-Boca 7-2), akkor is a jelenlegi tréner, Carlos Bianchi ült a csapat kispadján. Az eredmény azért is meglepő, mert a San Martin a találkozót megelőzően egy 16 meccses nyeretlenségi szériában volt.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább