Nedved drámájától a dortmundi feltámadásig

Nedved drámájától a dortmundi feltámadásig

, ktn

Melyek voltak az utóbbi tíz év legizgalmasabb BL-mérkőzései a kieséses szakaszban? A visszavágók közül válogattunk.




2003/04, elődöntő
Juventus-Real Madrid 3-1 (az első mérkőzésen 1-2)
A 2004-es BL-döntő (Milan-Juventus 0-0) minden idők legrosszabb, duplanullás fináléja volt. De a Juventus keményen megdolgozott a döntőért, a negyeddöntőben a Barcelonát verte hosszabbítás után, majd a madridi vereség után Torinóban fordított. Ez volt Del Piero egyik legjobb mérkőzése a Juventusnál, a csata tragikus hősének pedig a remekül futballozó Nedved bizonyult. A cseh az utolsó pillanatokban sárga lapot kapott, ami miatt ki kellett hagynia a döntőt. Amelyet végül a Milan nyert meg.

2004/05, nyolcaddöntő
Chelsea-Barcelona 4-2 (az első mérkőzésen 1-2)
Az őrült visszavágón a Mourinho-éra egyik legjobb játékát nyújtotta a Chelsea, amely 19 perc után már 3-0-ra vezetett. Aztán jött Ronaldinho az azóta legendássá vált, tizenhatosról spiccelt góljával meg egy tizenegyessel (3-2). A mérleget Terry billentette a Chelsea javára egy fejesgóllal a hajrában (4-2). Retróhangulatú kivonat a meccs tudósításából: a 8. percben Xavi vesztett labdát (pályafutása alatt talán utoljára), majd Kezman beadása után Gudjohnsen lőtt a kapuba. Micsoda idők!

2006/07, elődöntő
Milan-Manchester United 3-0 (az első mérkőzésen 2-3)
A kétezres évek közepén az AC Milan játszotta talán a legszebb futballt Európában. Az örökké öregnek tartott Milan a Manchester United elleni elődöntő visszavágóján az esőáztatta földbe döngölte az angol csapatot. Cristiano Ronaldónak momentuma sem volt, Kaká viszont villogott, s az idény végén az aranylabdát is elvitte. A Milan pedig a BL-trófeát, visszavágva a Liverpoolnak az isztambuli sokkért.

2008/09, nyolcaddöntő
Liverpool-Real Madrid 4-0 (az első mérkőzésen 1-0)
2009, március közepe: ez volt a Liverpool újkori történetének egyik legszebb hete. Ma már hihetetlennek tűnik, de a vörösök 4-0-ra verték a Real Madridot a BL-ben, majd a hétvégi bajnoki fordulóban 4-1-re győztek a Manchester United vendégeként. (Emlékeznek még Dossenára? Mindkét meccsen gólt szerzett…) Xabi Alonso, Gerrard és Torres ekkoriban csúcsformában játszott, és még a Carragher-Skrtel párosnak is volt respektje az ellenfelek támadóinál.

2008/09, negyeddöntő
Chelsea-Liverpool 4-4 (az első mérkőzésen 3-1)
Négy év alatt ez volt a két csapat tizedik mérkőzése egymás ellen a Bajnokok Ligájában - és mindezidáig az utolsó. Az angol belháború egy thrillernek is beillő meccsel ért véget. A Gerrard nélkül felálló Liverpool reménytelennek tűnő helyzete ellenére kétszer (0-2-nél és 3-4-nél) is csak egy gólra állt a továbbjutástól Londonban, de a bravúr elmaradt. Ez volt a Liverpool utolsó mérkőzése a BL kieséses szakaszában, 2010 óta pedig már a BL-indulás is csak álom a vörösök számára.

2008/09, elődöntő
Chelsea-Barcelona 1-1 (az első mérkőzésen 0-0)
"Kib****tt szégyen, amit művelt" - üvöltötte a bírónak Didier Drogba a lefújás után; "Elcsalva" - írta a Daily Mail a találkozó másnapján minden idők egyik legbotrányosabb BL-mérkőzéséről. A norvég Övrebo játékvezető a találkozó után rengeteg halálos fenyegetést kapott, s ki kellett őt csempészni Angliából. Az angolok szerint a bíró nem adott meg a Chelsea-nek két tizenegyest, ugyanakkor a Barcelona (amely Iniesta bombagóljával egyenlített a 93. percben) rászolgált a továbbjutásra, majd a római döntőben is angol vert (a Manchester Unitedet).

2009/10, negyeddöntő
Barcelona-Arsenal 4-1 (az első mérkőzésen 1-2)
Nem hagyható ki egy BL-összegzésből Lionel Messi. A Barca argentin tinisztárja négy - szebbnél szebb - gólt szerzett az Arsenal elleni visszavágón. Messinek ez volt az első mesternégyese tétmérkőzésen (2012 márciusában ezt is felülmúlta, a Leverkusen elleni BL-mérkőzésen öt gólt szerzett). A barcelonai álomelőadást kínos folytatás követte, az elődöntőben az Internazionale két szenzációs meccs után búcsúztatta a katalán csapatot.

2010/11, nyolcaddöntő
Bayern München-Internazionale 2-3 (az első mérkőzésen 1-0)
Papíron a BL-címvédő Inter volt az esélyesebb, a pályán azonban a Bayern lefutballozta az olasz csapatot. A sorozat történetének egyik legnagyobb talánya, hogyan tudták a bajorok elveszíteni ezt a meccset. A győztes gólt Pandev bombázta a léc alá a 88. percben, a hatalmasat hibázó Brenót Van Gaal azonnal lecserélte (azóta már egy brazíliai börtönben ül, mivel felgyújtotta a saját házát). Az Inter nem sokáig örülhetett: a következő fordulóban a Schalke 7-3-as összesítéssel verte a milánói klubot.

2011/12, nyolcaddöntő
Chelsea-Napoli 4-1 (az első mérkőzésen 1-3)
Nápolyban teljesen széteső játékot nyújtott a Chelsea (Cole, Essien és Lampard a kispadon), a vereség után néhány nappal felmondtak André Villas-Boasnak. Londonban már Roberto Di Matteo vezette a kékeket (Cole, Essien és Lampard a kezdőben), akik hosszabbítás után ki is harcolták a továbbjutást. A meccs hőse Branyiszlav Ivanovics volt. Di Matteo csodálatos sorozata később is folytatódott, az FA-kupa cím mellett a Chelsea megszerezte első BL-trófeáját is.

2012/13, negyeddöntő
Dortmund-Málaga 3-2 (az első mérkőzésen 0-0)
"Olyan volt ez a meccs, mint egy hollywoodi film, happy enddel a végén" - kommentálta Neven Szubotics, a Dortmund bekkje a Málaga elleni győzelmet. A BL őszi idényében sziporkázó Dortmundnak a rendes játékidő lefújásakor még két gólra volt szüksége a továbbjutáshoz - és a játékosok a ráadásban meg is szerezték ezt a két gólt. Ez sem a bíró napja volt: a harmadik BVB-találatot kétszer is leshelyzet előzte meg, mint ahogy a Málaga második gólját is. De hát ilyen egy jó hollywoodi film, csupa ármánykodás és izgalom, a végén a jó győzelmével.

(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább