Salzburgi tündérmese és a ManUnited 20. aranyérme

Salzburgi tündérmese és a ManUnited 20. aranyérme

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



45 perce ment már a Salzburg Wolfsberger elleni bajnokija, mikor Jonathan Soriano megérkezett a Red Bull Arenába. Az egykori Barcelona-csatár igazoltan maradt távol az első félidőtől, a mérkőzés kezdetén ugyanis még kislánya születését várta a salzburgi kórházban. Az újdonsült apuka a meccs második félidejét már a pályán töltötte, és nem akárhogyan ünnepelte meg az örökös érkezését: négy perccel a beállása után megszerezte a vezetést csapata számára (3-2), majd további két góllal járult hozzá a Salzburg 6-2-es sikeréhez. A spanyol csatárnak ez volt az első mesterhármasa a szezonban, pedig a gólokat már korábban is ontotta: csapata utolsó négy meccsén nyolcszor volt eredményes, a szezon során pedig már 25 gólnál jár.

37 millió eurót fizetett ki a Bayern München a Dortmundnak Mario Götze játékjogáért. Német játékosért korábban még soha egyetlen csapat sem adott ki ennyi pénzt. Az előző rekordot szintén egy Bayern-focista, Mario Gómez tartotta, az 58-szoros német válogatott gólvágóért 2009 nyarán a bajorok 30 millió eurót adtak a Stuttgartnak. Gómez a teljesítményével ezt az összeget már sokszorosan visszafizette csapatának, hasznosságát pedig a héten is bizonyította, mikor betalált a Barcelona elleni, 4-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-elődöntőben. A müncheni mérkőzés több statisztikai érdekességgel is szolgált: a Barcelona korábban csak egyszer szenvedett ilyen súlyos vereséget az európai porondon, és 2007 óta először kapott ki négy góllal tétmérkőzésen (2007-ben a Getafe lepte meg a katalánokat a spanyol kupa elődöntőjében). Az ibériai gárda nem sok jóra számíthat a visszavágón sem: az európai kupákban eddig csak három olyan csapat volt, amely egy négy góllal elveszített első mérkőzést követően győztesen került ki egy párharcból. 1961/62-ben a Leixoes, 1984/85-ben a Partizan Belgrád, 1985/86-ban pedig a Real Madrid tudott felállni ilyen nehéz helyzetből.


27 gólt lőtt már idén a francia bajnokságban Zlatan Ibrahimovic. A Ligue 1-ben utoljára 21 évvel ezelőtt Jean-Pierre Papin jutott el ennyi találatig. Papin 1988 és 1992 között öt éven át folyamatosan birtokolta a gólkirályi címet Franciaországban, a legjobb szezonjában a Marseille legendája 30 gólt termelt - Ibrahimovic ezt a teljesítményt idén könnyedén túlszárnyalhatja. A Paris Saint-Germainnek azonban nemcsak a támadószekciója működik idén, hanem a védelme is. A párizsiak a szezon során 21 bajnokit hoztak le kapott gól nélkül, ami egyedülálló teljesítmény az öt topligában.


20. bajnoki elsőségét gyűjtötte be hétfőn a Manchester United Angliában. A Vörös Ördögök az újabb sikerrel megerősítették vezető pozíciójukat az örökranglistán, előnyük immáron két egység a második helyen álló Liverpoollal szemben. A manchesteriek veterán szélsője, Ryan Giggs a 13. bajnoki aranyérmét szerezte meg, ez pontosan annyi, mint ahányat az Arsenal gyűjtött 127 éves fennállása során. Hétfőn azonban nem Giggs, hanem az élete első bajnoki címét ünneplő Robin van Persie volt a United hőse: a csapat a holland mesterhármasával biztosította be a bajnoki elsőséget. Van Persie kétségtelenül megérdemelte a sikert: a csatár a manchesteriek idei összes bajnokiján játszott, az Aston Villának lőtt harmadik gólja pedig már pályafutása 120. Premier League-találata volt 2004 óta. Az elmúlt kilenc évben ennél több gólt (141-et) csak a holland jelenlegi ékpárja, Wayne Rooney termelt az angol élvonalban.


4 gólt rámolt be hat percen belül a Valencia a Málaga hálójába a két együttes szombati bajnokiján. Az öt európai elitligában hasonló teljesítményt több mint egy évtizeddel ezelőtt láthattunk: 2002 márciusában a Freiburg védelme hagyott ki hat percre, amit a Borussia Dortmund négy góllal büntetett. Spanyolországban még régebben történt ilyen eset: 1957-ben, egy 9-0-ra végződő Atlético Madrid-Las Palmas találkozón.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább