Ferguson búcsúja és a Benfica legpechesebb hete

Ferguson búcsúja és a Benfica legpechesebb hete

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



9680 napi manchesteri szolgálat után bejelentette visszavonulását Sir Alex Feguson. A skót edzőlegenda utoljára vasárnap, a West Bromwich Albion elleni bajnokin ül le a Manchester United kispadjára. Ferguson 38 trófeával és 625 bajnoki győzelemmel a zsebében távozik az Old Traffordról. Arról, hogy a tréner milyen hosszú ideig szolgálta a manchesteri klubot sokat elmond a következő adat: a jelenlegi Premier League-játékosok 45 százaléka még meg sem született, amikor Ferguson elvállalta a munkát Manchesterben (1986-ban), és ugyanez igaz a United felnőtt keretének 17 játékosára is. És ami még megdöbbentőbb: a Premier League-ben Ferguson kinevezése óta 1278 edzőcsere történt. A skót tréner az Old Traffordtól a Swansea elleni 2-1-es győzelemmel búcsúzott el, a győztes gólt a találkozón az a Rio Ferdinand jegyezte, aki utoljára 1947 nappal ezelőtt volt eredményes a Premier League-ben.

28 mérkőzés óta veretlen volt már a Benfica és a Porto is, mikor a két együttes szombaton összecsapott a portugál bajnokságban. Sokáig úgy tűnt, a remek sorozatot mindkét fél fenn tudja tartani, a meccs 91. percében ugyanis még 1-1-es eredmény állt a kijelzőn. A 92. percben azonban jött Kelvin, és megszerezte a Porto győztes gólját, megszakítva ezzel a lisszaboniak 13 hónap óta tartó bajnoki veretlenségét. Győzelmével a Porto átvette a vezetést a tabellán riválisától, és már csak egy mérkőzésre van attól, hogy megszerezze története 27. bajnoki címét. A Benfica számára a sors tartogatott még egy kellemetlen meglepetést az elmúlt pár napban: a csapat szerdán az Európa Liga döntőjét is egy 92. percben kapott góllal veszítette el a Chelsea ellen. Ez volt zsinórban a lisszaboniak hetedik elbukott európai kupafináléja.


21 találkozót követően vasárnap megszakadt Lionel Messi egy remek, már régóta spanyol rekordnak számító sorozata: a Barcelona zsenije az Atlético Madrid elleni rangadón nem talált a kapuba - ilyen utoljára 2012. november 3-án fordult elő az argentinnal spanyol bajnokin. A nagy menetelés alatt Messi összesen 33 gólt termelt, és nem volt olyan együttes a bajnokságban, amelyiknek ne vette volna be a kapuját. Messi azonban az apró megingás miatt aligha bánkódott. Az Atlético 2-1-es legyőzésével a Barcelona megszerezte a bajnoki aranyérmet a La Ligában. Messinek 2004-es debütálása óta ez volt a 20. nagy trófeája, amit a katalánokkal nyert.


19 évnyi várakozás után a Paris Saint-Germain ismét bajnoki címet ünnepelhetett Franciaországban, története során immáron a harmadikat. Bár a párizsiaknak hosszú ideig kellett várniuk az újabb sikerre, a csapat keretében vannak olyan futballisták, akiknek a bajnoki aranyérem már-már hozzátartozik a mindennapjaikhoz: David Beckham, Zlatan Ibrahimovic és Maxwell már a negyedik különböző ország bajnokságában ért fel a csúcsra. A futballtörténelemben csak egyetlen olyan játékos van, aki e tekintetben a párizsi triónál is sikeresebbnek mondhatja magát: a PSG-nél korábban szintén megforduló Mateja Kezman öt különböző ország bajnoki trófeáját hódította el pályafutása során.


0 győzelem, 17 hazai bajnokin - ez a Bundesliga új negatív rekordja, amit a Greuther Fürth állított fel a hétvégén. A Bundesliga 50 éves történetében korábban még nem akadt arra példa, hogy egy csapat ne nyerjen meccset hazai pályán az egész szezonban. Példátlan az is, amit idén a Bayern München művelt a német élvonalban. A bajorok az Augsburg 3-0-s legyőzésével 88-ra emelték pontjaik számát, ami a valaha volt legjobb teljesítmény a Bundesligában. A bajnoki elsőséget már korábban bezsebelő müncheniek a záróforduló előtt 22 ponttal előzik meg a Dortmundot, ekkora különbség még egyetlen szezon végén sem volt a német bajnokság első két helyezettje között.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább