Ibra, Cavani és a Bayern nagy szezonja

Ibra, Cavani és a Bayern nagy szezonja

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



29 góljával Edinson Cavani szerezte meg Olaszországban a gólkirályi címet. Az uruguayi csatár csupán a második olyan Napoli-játékos, akinek ez sikerült, az első a klub élő legendája, Diego Maradona volt még az 1987/88-as szezonban. Maradona akkor 15 gólt termelt, ami a valaha volt legkevesebb találat, amivel be lehetett gyűjteni a Capocannonierét. Cavani ezzel szemben a 29 góllal az elmúlt hét év legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtotta, Luca Toni 2005/06-os, 31 gólos szezonja óta nem volt ilyen termékeny gólkirály a Serie A-ban. Nem zárt ilyen remek idényt az Inter, amely az Udinese ellen elszenvedte hetedik hazai vereségét a szezonban, így új negatív klubcsúcsot állított fel. A milánói gárda összesen 16 vereséggel zárta a bajnokságot, hasonlóan rossz évet utoljára 65 évvel ezelőtt produkált a gárda.

29 találattal lett gólkirály Franciaországban Zlatan Ibrahimovic is. A Ligue 1-ben 23 év óta ez a legjobb produkció. Ibra előtt a Marseille zsenije, Jean-Pierre Papin jutott el legalább 29 gólig, ő az 1989/90-es évben 30 találattal végzett a góllövőlista élén. Ibra ráadásul egy góllal megdöntötte egyéni rekordját is, a svéd csatár tavaly még a Milan színeiben 28-szor volt eredményes. Még két adalék: külföldi játékos 1981/82 óta (Delio Onnis, argentin) nem jutott el 29 gólig a francia bajnokságban, míg a PSG-nél ezt megelőzően az 1977/78-as idényben fordult elő, hogy valaki átlépte a 28 találatos határt (Carlos Bianchi, 37 gól).


18 kapott góllal hozta le a Bundesliga-idényt a Bayern München, ezzel a bajor csapat új rekordot állított fel. Az előző csúcsot szintén a müncheniek tartották, a 2007/08-as idényben 21 beszedett találattal hódították el a bajnoki címet. A bajorok a 18 gólból hármat az utolsó fordulóban kaptak, a Borussia Mönchengladbach elleni bajnokijukon már a 10. percben 3-1-es hátrányban voltak. Jupp Heynckes csapatát azonban ez nem hatotta meg, az 59. percben már a bajnok vezetett 4-3-ra. A Bayern ezt megelőzően 2008 októberében tudott felállni kétgólos hátrányból a Bundesligában. Az utolsó fordulóban lőtt négy gól majdnem eredményezett egy újabb rekordot is: a szezon során 98 gólt termelő müncheniek csupán három találattal maradtak el az 1971/72-es idényben felállított gólcsúcsuktól.


5 év telt el azóta, hogy utoljára moszkvai csapat nyerte meg a bajnokságot Oroszországban. A fővárosiak sikertelenségének a hétvégén a CSZKA Moszkva vetett véget, miután a Kubany Krasznodar elleni 0-0-s döntetlenjével behozhatatlan előnyre tett szert a Zenittel szemben. Az utóbbi öt évben a bajnokságot a Zenit és a Rubin Kazany uralta, előbbi három, utóbb két aranyérmet gyűjtött be. A Zenit 2007-es bajnoki címét megelőző 15 évben azonban csak egy olyan szezon volt, amikor nem moszkvai csapat végzett a táblázat élén. A CSZKA-nak ez a negyedik bajnoki címe a Szovjetunió felbomlása óta.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább