A Partizan történelmet írt, a Bayern történelmi siker előtt áll

A Partizan történelmet írt, a Bayern történelmi siker előtt áll

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



83 évnyi várakozást követően ismét bajnoki címet ünnepelhetett Luxemburgban a Fola Esch. A klub korábban ötször végzett a bajnoki táblázat első helyén, de összes győzelmét 1914 és 1930 között aratta. A sors fintora, hogy az Esch-sur-Alzette-i gárda a bajnoki elsőséget most éppen a városi rivális Jeunesse 5-1-es kiütésével biztosította be. A Jeunesse az elmúlt 83 évben 27 bajnoki aranyat gyűjtött be, így jelenleg 28 elsőséggel áll az örökranglistán. A 83 éves kihagyás tekintélyes, de az európai futballban két olyan csapat is akad, amely ennél többet várt egy újabb bajnoki címre: az északír Cliftonville 1910-es sikerét követően legközelebb 1998-ban lett bajnok (88év), míg a svájci Sankt Gallen az 1904-es elsőségét csak 2000-ben tudta megismételni (96 év).

6. bajnoki címét szerezte meg zsinórban a Partizan Belgrád Szerbiában, miután a múlt szerdán 2-0-ra legyőzte a Szmederevo együttesét. Ilyen sorozatot a szerb (és korábban a jugoszláv) élvonalban még soha egyetlen másik csapat sem produkált. A Partizan ráadásul a bajnoki címek tekintetében beérte legnagyobb riválisát, a Crvena Zvezdát, a két belgrádi klub jelenleg 25-25 bajnoki arannyal vezeti az örökranglistát. A posztjugoszláv érát azonban kétségtelenül a Partizan uralja: 1992 óta a fekete-fehérek 14 trófeát gyűjtöttek be, míg a piros-fehéreknek "csupán" hét bajnoki cím jutott.


6. alkalommal hódította el története során az olasz kupát a Lazio. A rómaiak hat sikerükből ötöt az elmúlt 16 évben arattak, ezzel ők számítanak az utóbbi évek legsikeresebb csapatának. A hat győzelemből kétségkívül a vasárnapi diadal volt a legédesebb a világoskékek számára: a csapat a döntőben éppen az ősi rivális AS Romát győzte le. A Coppa Italia 91 éves történetében ez volt az első alkalom, hogy a két római együttes játszotta a finálét. Arra is ritkán volt példa, hogy a döntőben ugyanazon város két csapata küzdjön meg: 1938-ban a Torino és Juventus, 1977-ben pedig a Milan és az Inter "degradálta" városi derbivé a kupadöntőt.


4 olyan edző van már a futball történetében, aki két különböző csapattal is megnyerte a Bajnokok Európa Kupáját/Bajnokok Ligáját. Ernst Happel (Feyenoord, Hamburg), Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund, Bayern München) és José Mourinho (Porto, Inter) triójához szombaton Jupp Heynckes is csatlakozott. A rutinos tréner 1998-ban a Real Madriddal, a hétvégén pedig a Bayern Münchennel ért fel a csúcsra. A bajorok újabb BL-sikerükkel már 15-re emelték az elnyert európai trófeáik számát, ez az örökranglistán jelenleg a harmadik helyhez elég (holtversenyben a Liverpoollal). Heynckes együttesére idén már csak egy tétmérkőzés vár: szombaton a bajor gárda a német kupa fináléjában csap össze Stuttgarttal, és amennyiben győz, az első német csapat lesz, amelynek összejött a triplázás (bajnoki cím, kupagyőzelem, BEK/BL-siker).


(a fifa.com alapján)


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább