Osztrák csoda, német villámgól és két hatlövetű

Osztrák csoda, német villámgól és két hatlövetű

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



Az osztrák kupa 94 éves történetében még sohasem fordult elő az, hogy egy harmadosztályú együttes hódítsa el a serleget - egészen múlt hét csütörtökig, amikor a Pasching együttesének összejött ez a bravúr. A 2007-ben alapított együttes a döntőben 1-0-ra legyőzte a 27-szeres kupagyőztes Austria Wient, és ezzel megszerezte első nagy trófeáját. Még azt sem mondhatjuk, hogy a Pasching surranó pályán, könnyű sorsolással jutott a fináléba, a nagy menetelés során ugyanis a gárda olyan ellenfeleket ejtett ki, mint a Rapid Wien és a Salzburg. A hasonló bravúr egész Európában ritka jelenség, utoljára 1983-ban Lengyelországban sikerült egy harmadosztályú csapatnak (Lechia Gdansk) az élen végeznie a kupában.

9 másodperc telt el csupán az Ecuador-Németország (2-4) barátságos találkozóból, mikor Lukas Podolski vezetéshez jutatta a németeket, és megszerezte a Nationalelf történetének leggyorsabb találatát. Podolski emellett közel járt a világrekord megdöntéséhez is: válogatott mérkőzésen ez 8,3 másodperc. A csúcsot a San Marinói Davide Gaultieri állította fel még 1993-ban, egy Anglia elleni mérkőzésén. Négy nappal később a németek egy teljesen más jellegű statisztikai érdekességgel hívták fel magukra a figyelmet: az USA elleni mérkőzésen Lars és Sven Bender egyszerre volt a pályán. A német válogatottban ezt megelőzően 39 évvel ezelőtt futott ki a gyepre egy ikerpár, Erwin és Helmut Kremers. Az ikrek azonban most nem hoztak szerencsét a csapatnak, az USA - többek között Clint Dempsey duplájának köszönhetően - 4-3-ra legyőzte Joachim Löw együttesét. Dempsey már 35 gólnál jár a válogatottban, amivel feljött az örökranglista második helyére, a 49 gólos Landon Donovan mögé.


6 gólt vágott 53 perc alatt Daniel Neculman szombaton az ecuadori másodosztályban. A Deportivo Olmedo argentin támadója ezzel rekordot állított fel a dél-amerikai országban. Az ecuadori futball első két vonalában eddig még soha senki nem jutott hat gólig egy mérkőzésen. Neculmannak idén nagyon megy a góllövés: 16 góljával jelenleg vezeti a góllövőlistát, és a dupla tripláját megelőzően két mesterhármast már feljegyezhetett a szezonban. Nem Neculman volt azonban az egyedüli játékos, aki az elmúlt héten hatszor volt eredményes egy mérkőzés alatt: a kambodzsai bajnokságban a Naga Corp futballistája, Csoun Csum szintén hat góllal vette ki a részét a Senate General Secretariat 12-0-s legyőzéséből.


4. bajnoki aranyérmét gyűjtötte be zsinórban a Basel a hétvégén Svájcban. Ilyen sorozatot utoljára csaknem fél évszázaddal ezelőtt láthattak a svájci futball szerelmesei: 1957 és 1960 között a Young Boys nyert egymás után négy idényben is bajnoki címet. A Basel az újabb, immáron 16. bajnoki elsőséggel az örökranglistán megerősítette harmadik helyét, és már csak egy egységgel marad el a második helyen álló Servette-től. Az egyenlítés jövőre összejöhet a bázelieknek, a Servette ugyanis idén elbúcsúzott az élvonaltól.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább