Új futball legendák, francia lejtmenet

Új futball legendák, francia lejtmenet

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



126. alkalommal lépett pályára pénteken az ír nemzeti csapatban Robbie Keane, és ezzel ő lett Írországban az új válogatottsági rekorder. A Los Angeles Galaxy támadója az együttes 1996 óta szolgáló kapusát, Shay Givent taszította le a trónról. Keane a nagy eseményt méltó módon ünnepelte meg: mesterhármast vágott a Feröer-szigeteknek. Ez volt a 32 éves csatár második triplája a válogatottban. Keane eddig összesen 59 gólt lőtt a nemzeti csapat színeiben, amivel vezeti az ír örökranglistát, és nem áll rosszul az európai összevetésben sem: nála több gólt az európai válogatottakban csak Miroslav Klose (67), Gerd Müller (68), Kocsis Sándor (75) és Puskás Ferenc (85) termelt pályafutása során.

34 gólnál jár Asamoah Gyan a ghánai válogatottban, így már nem Abedi Pele, hanem ő a Fekete Csillagok gólrekordere. Pele csúcsa több mint másfél évtizedig volt érvényben, a Szudán elleni 3-1-re megnyert vb-selejtezőn azonban Gyan duplázni tudott, és megfosztotta legendás elődjét a rekordtól. Gyan egyébként a ghánai futball történetének átírását már korán megkezdte: 2003-ban, mindössze 17 évesen és 353 naposan ő lett a válogatott történetének valaha volt legfiatalabb gólszerzője, emellett pedig csupán 19 fellépés választja el attól, hogy elvegye Richard Kingston válogatottsági rekordját is.


16 évvel és 245 nappal azután, hogy debütált az ausztrál válogatottban, végre megszerezte első gólját a nemzeti csapatban Lucas Neill. A 35 éves, 91-szeres válogatott védő a Jordánia elleni 4-0-ra megnyert találkozón volt eredményes. A mérkőzésen Neill 46. alkalommal viselte a válogatott csapatkapitányi karszalagját, ennél többször csak az ausztrálok korábbi kiváló kapusa, Peter Wilson vezette harcba társait.


5 vereség, 11 mérkőzésen - ez a francia válogatott mérlege Didier Deschamps vezetésével. Ilyen pocsék rajtot még soha, egyetlen edző sem produkált a francia kispadon. A gallok utolsó 13 meccsükből hetet elbuktak (korábban ennyi vereséget 43 meccsen szedtek be), és a Brazília elleni 3-0-ra elveszített találkozó volt zsinórban a kilencedik olyan fellépésük, amelyet nem tudtak lehozni kapott gól nélkül. Szenved a támadószekció is: a Deschamps-éra 11 meccsén mindössze 11 gólt rúgott a csapat. Hasonlóan gyenge teljesítményt utoljára 1964 és 1966 között láthattunk a kékektől, akkor Henri Guerin irányításával 11 meccsen csupán tíz gólt szorgoskodtak össze.


4-0-ra legázolta idegenben Dániát Örményország a két csapat keddi világbajnoki selejtezőjén. A dánoknak 26 év óta ez volt a legnagyobb vereségük, az északi gárda utoljára a mexikói világbajnokságon szenvedett négygólos vereséget (Spanyolország-Dánia 5-1). Az örmények a 4-0-val beállították korábbi rekordjukat, ilyen komoly győzelmet eddig csupán két alkalommal aratott a gárda: 2010 októberében Andorra és 2011 szeptemberében Szlovákia ellen. Egy érdekesség: a keddi meccsen a korábban Dániában futballozó Jura Movsziszjan már a 24. másodpercben betalált, és végül két gólig jutott. A játékost lecserélésekor a hazai közönség állva tapsolta meg.


(a fifa.com alapján)


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább