A Konföderációs Kupa számokban

A Konföderációs Kupa számokban

, focitipp.hu

Szombaton elrajtol Brazíliában a kilencedik Konföderációs Kupa. Tények és érdekességek a torna csapatairól.



7 - Brazíliának ez lesz a hetedik tornája, amin részt vesz, a dél-amerikai együttes ezzel csúcstartó a Konföderációs Kupák történetében. A pozitív rekordok nagy részét szintén a brazilok tartják: ők nyerték a legtöbb trófeát (1997, 2005, 2009), ők játszották és nyerték a legtöbb meccset (28, Ill. 18), és ők lőtték a legtöbb gólt (64). A három elsőségüket ráadásul három különböző kontinensen szerezték 1997-ben Ázsiában (Szaúd-Arábia), 2005-ben Európában (Németország), 2009-ben pedig Afrikában (Dél-Afrika) emelhették fel a serleget.

2 - Nakamura Sunszuke és Nakata Hidetosi személyében csupán két olyan japán játékos van, aki két különböző Konföderációs Kupán is eredményes volt. Nakamura 2003-ban és 2005-ben, Nakata pedig 2001-ben és 2003-ban talált a hálóba.


1 - Mexikó az egyetlen válogatott az észak- és közép-amerikai zónából (CONCACAF), amelynek sikerült már megnyernie a tornát. Az El Trí 1999-ben hazai pályán győzte le 4-3-ra Brazíliát a fináléban. Azt a meccset 110 ezer ember látta az Azteca-stadionban, ami azóta is rekord.


57 - Az olasz válogatott utoljára 57 évvel ezelőtt játszott meccset brazil földön. 1956 július 1-én az azzurrik 2-0-ra kikaptak a házigazdáktól.


18 - A 2009-es tornán pályára lépő spanyol játékosok közül egy évvel később 18-an világbajnokok lettek. A spanyolok azonban nem szívesen emlékeznek vissza az előző tornára: az USA elleni elődöntőben ugyanis 2-0-s vereséget szenvedtek, amivel megszakadt egy 35 meccses veretlenségi sorozatuk. Ha azt a meccset legalább ikszre hozzák, új világcsúcsot állítottak volna fel, a rekordon így most osztozniuk kell Brazíliával.


16 - Uruguay 16 év után térhet vissza a Konföderációs Kupára. A dél-amerikaiak 1997-ben szerepeltek először a tornán - nem is rosszul: mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, majd az elődöntőben csak egy aranygóllal kaptak ki Ausztráliától. Az aranygólt az ausztrálok legendája, Harry Kewel lőtte a 92. percben.


3 - Tahiti a harmadik csapat a tornán, amely képviseli az óceániai zónát. Korábban az azóta már Ázsiához besorolt Ausztrália és Új-Zéland vett részt az eseményen.


0 - Nigéria a Konföderációs Kupákon még nem szenvedett vereséget. A Szuper Sasok az eddigi egyetlen szereplésük alkalmával egy győzelmet és két döntetlent értek el. A második döntetlenjüket azonban már a harmadik helyért folyó küzdelemben produkálták, és tizenegyesekkel elbukták a bronzmeccset Mexikó ellen. A torna történetében a nigériaiakon kívül van még egy veretlen csapat: Dánia.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább