Az U20-as világbajnokság számokban

Az U20-as világbajnokság számokban

, focitipp.hu

Ma kora este kezdetét veszi a 19. U20-as világbajnokság Törökországban. Statisztikai útmutató a tornához.



83 - 1977 óta eddig összesen 83 különböző ország válogatottja kvalifikálta magát az U20-as világbajnokságokra. Kubának, El Salvadornak és Görögországnak ez lesz az első fellépése, míg Portugália, Ghána és Spanyolország arra utazik, hogy a már meglévő világbajnoki címe(i) mellé újabbat gyűjtsön. A tornáról immár zsinórban harmadik alkalommal hiányozni fog a címvédő: a 2011-es győztes Brazília nem kvalifikálta magát az eseményre.

14 - Törökországba 14 olyan játékos utazott el, akinek ez lesz a második U20-as világbajnoksága. A legtöbb visszatérő az új-zélandi és a nigériai válogatottban van, mindét együttesből hárman szerepeltek már a 2011-es kolumbiai viadalon is. A nigériai duplázók (Abdul Jeleel Ajagun, Edafe Egbedi és Olarenwaju Kayode) ráadásul azt is elmondhatják magukról, hogy mindhárman betaláltak az előző vébén is.


226 - A tornára a mali válogatott küldte a legfiatalabb csapatot, a játékosok átlagéletkora az együttesben 226 hónap, azaz 18 év és 10 hónap. A maliakat ebben az összevetésben további két nyugat-afrikai gárda követi: a nigériai csapat átlagéletkora kereken 19 év, míg a ghánaiaké 19 év, 2 hónap. A világbajnokság legfiatalabb játékosát azonban Ausztrália adja: Daniel da Silva márciusban töltötte be a 16. születésnapját. Silván kívül csupán négy másik 16 éves futballista lesz a mezőnyben, de egyikük, az iraki Burhan Jumaah a torna alatt be fogja tölteni a 17. életévét.


5,1 - A verseny egy új, felújított dizájnú 5,1 kilogramm tömegű serlegért folyik, amelyet Birminghamben terveztek és készítettek. A kupa aranyból, ezüstből, vörös- és sárgarézből, rozsdamentes acélból, valamint akrilból készült. Magassága kis híján fél méter, szélessége pedig 20 centiméter.


15 - Mivel Brazília idén nem jutott ki a világbajnokságra, ezért az egyaránt 15-15 indulással rendelkező ausztrál és spanyol válogatott számít a legrutinosabb résztvevőnek. A spanyolok emellett (Dél-Koreával karöltve) rekorderek most abban is, hogy zsinórban a hatodik U20-as vébére kvalifikálták magukat (az abszolút rekord ebben is a braziloké, zsinórban 16 indulással). Hiányozni fog a világbajnokságról a rekordgyőztes Argentína is, a dél-amerikai gárda korábban hatszor emelhette a magasba az U20-as trófeát. Ez lesz egyébként az első olyan vébé, amelyről Argentína és Brazília egyaránt lemaradt.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább