A futball királynője és a spanyolok új világrekordja

A futball királynője és a spanyolok új világrekordja

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



160 gólnál jár már Abby Wambach az Egyesült Államok válogatottjának színeiben. A 33 éves, 270-szeres válogatott támadó ezzel nemcsak a nők között világrekorder a nemzetközi futballban, hanem férfi kollégáit is fölényesen megelőzi. Wambach a rekordot egykori csapattársától, a pályafutása alatt 158 gólig jutó Mia Hammtől vette el, miután négyszer is beköszönt az USA Dél-Korea elleni találkozóján. "Rendkívül büszke vagyok rá. A karrierje elején a csapattársa voltam, és már akkor láttam, hogy mindig, minden körülmények között győzni akar. Ez azóta sem változott" - nyilatkozta az új csúcstartóról a trónfosztott Hamm. Wambach góljainak köszönhetően az amerikai válogatott is szárnyal: a gárda az utolsó 34 mérkőzésén veretlen maradt (29 győzelem, 5 döntetlen).

126. alkalommal lépett pályára szerdán az angol női válogatottban Rachel Yankey. Az Arsenal szélsője ezzel az angol futball válogatottsági rekordere lett. A pályafutását 1997-ben kezdő hölgy a férfi válogatott legendáját, Peter Shiltont taszította le a trónról, mikor kifutott a gyepre a Japán elleni felkészülési meccsen. A rekordot Yankey stílusosan ünnepelte meg: ő készítette elő Eniola Aluko gólját, amivel az angoloknak sikerült leikszelniük a világbajnoki címvédő japán együttessel (1-1). Az angol foci történetében egyébként csak tíz olyan játékos van, aki legalább 100 alkalommal viselhette a válogatott mezét: Rachel Yankey (126), Peter Shilton (125), Gillian Coultard (119), David Beckham (115), Kelly Smith (113), Fara Williams (113), Casey Stoney (109), Bobby Moore (108), Bobby Charlton (106), Billy Wright (105), Ashley Cole (103) és Rachel Unitt (102).


29 tétmérkőzést vívott meg zsinórban veretlenül a spanyol válogatott az elmúlt három évben, ami új világrekordot jelent. A spanyolok a franciák 1994 és 1999 között felállított 27 meccses csúcsát adták át a múltnak. Xaviék a rekordot a Konföderációs Kupán már a csoportkörben megdöntötték a Nigéria elleni 3-0-s sikerükkel. A világ- és Európa-bajnok együttes utoljára a 2010-es világbajnokságon szenvedett vereséget tétmeccsen, akkor Svájc tréfálta meg a favoritot a csoportkörben. A nagy menetelés során az ibériaiak öt döntetlen mellett 24 győzelmet arattak, és 19 mérkőzésen még gólt sem kaptak.


6 gólt lőtt Walton Burrowes a Brittons Hill hétvégi, Notre Dame elleni 6-1-es győzelme alkalmával a barbadosi Premier League-ben. A "Kisembernek" becézett támadó a dupla triplával nemcsak új barbadosi rekordot állított fel, hanem egyelőre megakadályozta azt is, hogy a rivális BDF idő előtt begyűjtse a bajnoki címet. A Brittons együttesének így minimális esélye még maradt az aranyérem megszerzésére: a csapat hátránya két fordulóval a zárás előtt öt pont a BDF-fel szemben. A barbadosi bajnokságban manapság van egy másik szenzáció is: a Gall Hill csatára, Shaquille Boyce az utolsó hat fordulóban nyolc gólt szerzett. És hogy ez miért megy szenzációszámba? Boyce májusban töltötte be a 17. életévét.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább