A kiállítások királya és gambiai bajnokai

A kiállítások királya és gambiai bajnokai

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



75 százaléka az utolsó öt U20-as világbajnokság negyeddöntőinek hosszabbítás vagy tizenegyesrúgások után dőlt el (20-ból 15 mérkőzés). Hozták ezt az arányszámot a csapatok az idei Törökországban zajló tornán is, ahol Uruguay és Chile a ráadásban, Irak pedig egy maratoni szétlövésben harcolta ki a legjobb négy közé jutást. A legnehezebb dolga talán az uruguayi válogatottnak volt, amely a címvédő spanyolokat búcsúztatta el egy vékonyka, 1-0-s sikerrel. A spanyolok a vereséggel nemcsak a címvédés lehetőségéről csúsztak le, hanem egy rekordbeállításról is. Az ibériai gárda utolsó 22 meccsének mindegyikén szerzett legalább egy gólt, és ha az uruk ellen is betaláltak volna, egalizálják a brazilok 23 meccses világrekordját. A sors fintora, hogy a Furia Roja a nagy menetelés előtt éppen a brazilok ellen maradt rúgott gól nélkül, a 2003-as vb fináléjában. A negyeddöntők közül kiemelkedett a 4-3-ra végződő Ghána-Chile összecsapás is, az U20-as vébék történetében ez volt a második legtöbb gólt hozó meccs a kieséses szakaszban. A rekordot e tekintetben a Szovjetunió és Nigéria tartja, a két ország válogatottja az 1989-es szaúdi vb negyeddöntőjében 4-4-es döntetlent játszott egymással.

43. piros lapját kapta pályafutása során a kiállítások világrekordere, Gerardo Bedoya. A kolumbiai Independiente 37 éves védője az Olimpia elleni Libertadores-kupa elődöntőben jutott ismét a kiállítás sorsára. Bedoya ezt megelőzően tavaly szeptemberben kapott piros lapot - az elmúlt 15 évben ez a leghosszabb idő, amit kihúzott kiállítás nélkül. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a bekk a szeptemberi eltiltásakor 11 meccses büntetést kapott, így az elmúlt 10 hónapban alig lépett pályára.


Utolsó 12 hazai tétmeccsének mindegyikét megnyerte a Botafogo Brazíliában. Oswaldo de Oliveira csapata a sikersorozatnak köszönhetően megnyerte a riói állami bajnokságot, bejutott a legjobb 16 közé a kupában, és hat forduló után élre ugrott a brazil bajnokságban is. A bajnoki előzést a gárda ráadásul ősi riválisa, a Fluminense legyőzésével vitte véghez szombaton. A derbit Clarence Seedorf 84. percben lőtt bombagólja döntötte el. Bár a veterán holland középpályás már 11 riói klasszikus derbin lépett pályára, még csak ez volt az első gólja a Fluminense ellen.


6 különböző csapat nyerte az utolsó hat bajnokságot Gambiában. A legutóbbi kiírásban az a Steve Biko diadalmaskodott, amely az utolsó fordulónak egy hatmeccses nyeretlenségi szériával ment neki. A zárómeccsre azonban a fővárosiak összekapták magukat, és Assan Jatta góljának köszönhetően begyűjtötték történetük első bajnoki aranyérmét, egy ponttal megelőzve a Real Banjul együttesét. Bár az utóbbi évek eredményei alapján úgy tűnhet, Gambiában kiegyensúlyozott a bajnokság, valójában nem ez a helyzet. Az eddig kiosztott 37 bajnoki aranyérem közül 30-on a Wallidan (15), a Real Banjul (9) és a Gambia Ports Authority (6) osztozik.


0 - ennyiszer kapott ki története során Mexikó Panama legjobbjaitól az Arany-kupa vasárnapi nyitófordulóját megelőzően. A két együttes 1938 óta 12 meccset vívott egymással, ebből hetet a mexikóiak nyertek, négy pedig döntetlennel végződött. Vasárnap azonban megtörtént a csoda: Panama Gabriel Torres duplájával 2-1-re legyőzte a címvédőt. Ugyanezen a napon a világ egy másik eredményre is felkapta a fejét: Martinique válogatottja egy ráadásban szerzett góllal megverte Kanadát. Hogy az eredmény meglepő-e, azon el lehetne vitatkozni. Kanada ugyanis tétmeccsen még soha nem győzte le a karibi miniállamot (2 döntetlen, 1 vereség).


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább