Tíz érdekes adat az U20-as világbajnokságról

Tíz érdekes adat az U20-as világbajnokságról

, focitipp.hu

Szombaton a bronzmeccsel és a fináléval befejeződik a törökországi U20-as világbajnokság. Statisztikai érdekességek a zárás előtt.



149 gól született a torna eddigi 50 mérkőzésén. Ez a hátralévő két meccs eredményétől függetlenül is az évtized második legjobb teljesítménye. Rekorddöntés azonban aligha lesz idén, ahhoz ugyanis a helyosztókon 19 gólt kellene termelniük a csapatoknak (a 2009-es egyiptomi vébén 167 gól esett).

34 találkozó az ötvenből döntetlennel vagy egygólos győzelemmel végződött, ami kiegyenlített mezőnyre utal. Gólnélküli meccs azonban eddig csak egy volt: a Mali-Görögország találkozó. Mióta 24-re emelték a csapatok számát a tornán, ilyen kevés 0-0-s meccs még egyszer sem volt.


17 mérkőzés óta nyeretlen már az angol válogatott az U20-as vébéken, ami azt jelenti, hogy a szigetországiak zsinórban öt tornáról tértek haza győzelem nélkül. Ez természetesen új rekord az U20-as vébék történetében.


15 gólt termelt a francia válogatott a döntőbe vezető menetelés alatt, ami jelenleg a legtöbb a mezőnyben. A 15 találatot nyolc különböző játékos szorgoskodta össze. Mikor a francia nagyválogatott 1998-ban világbajnoki címet nyert, a csapat góljait (egy öngól mellett) kilenc különböző futballista hozta össze. Ez remek előjel lehet az első U20-as vb-döntőjükre készülő galloknak.


14 év telt el azóta, hogy utoljára ázsiai csapatnak sikerült bejutnia a legjobb négy közé. Irak most ismét véghezvitte ezt a bravúrt. Hakeem Shakir együttese ráadásul az első olyan csapat az U20-as vébék történetében, amelyik három hosszabbításos meccset vívott az egyenes kieséses szakaszban.


5 góljával jelenleg a portugál Bruma, a spanyol Jese és a ghánai Ebenezer Assifuah vezeti a góllövőlistát. Közülük már csak Assifuah növelheti góljainak a számát a bronzmeccsen. Az aranycipőre hajtó ghánainak azonban oda kell figyelnie az uruguayi Nicolas Lópezre és a francia Yaya Sanogóra. Mindketten négy-négy gólt lőttek eddig a tornán.


4 - A legjobb négy közé négy különböző kontinentális szervezet csapatai jutottak be. Ez már ötödik alkalommal esett meg az U20-as vébéken.


4- A csoportkörből mind a négy induló dél-amerikai együttes továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. Közülük azonban a négy közé csak a második döntőjére készülő Uruguay jutott el.


3 negyeddöntő is hosszabbítás vagy büntetőpárbaj után dőlt el az idei tornán. Ez lassan már hagyománnyá válik az U20-as vébéken: az utolsó öt világbajnokság elődöntőinek 75 százalékán (20-ból 15 meccsen) a rendes játékidő nem volt elég arra, hogy a győztes kilétére fény derüljön.


1 - El Salvador válogatottja 2-1-re legyőzte Ausztráliát a csoportkörben. A közép-amerikai országnak - felnőtt és korosztályos szinten egyaránt - ez volt az első, és eddigi egyetlen győzelme FIFA-eseményeken.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább