Francia trófeák, francia csúcsigazolások

Francia trófeák, francia csúcsigazolások

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



64 millió euróért vásárolta meg a PSG a Napolitól Edinson Cavanit, ami új átigazolási rekord a francia élvonalban. A fővárosiak költekezés tekintetében a Monacót pipálták le: néhány héttel ezelőtt az élvonalba frissen visszajutott gárda 60 millió eurót fizetett az Atlético Madridnak Radamel Falcaóért. Cavani 64 milliós átigazolási ára a futballtörténelemben is előkelő helyen áll. Az uruguayinál több pénzt csak Cristiano Ronaldóért (94 millió euró), Zinedine Zidane-ért (73,5 millió), Zlatan Ibrahimovicért (69,5 millió) és Kakáért (65 millió) fizetett ki egy csapat.

9 különböző világ- (vagy interkontinentális), és Európa-bajnoki címet szereztek már felnőtt és korosztályos szinten a francia nagypályás férfi válogatottak. A gallok legutóbb az U20-as világbajnokságon diadalmaskodtak, amivel teljessé tették kollekciójukat - nagypályán az összes lehetséges trófeát begyűjtötték már legalább egyszer (felnőtt Eb és vb, olimpia, Konföderációs Kupa, U21-es, U19-es és U17-es Eb, U20-as és U17-es vb). A világon jelenleg nincs még egy olyan ország, amelynek a válogatott csapatai hasonló dicsőséglistával rendelkeznének. A franciák ráadásul a múlt heti, újabb korosztályos vb-sikerükkel megtörték az európai átkot is az U20-as tornákon: a törökországi eseményen 14 év után vehette át ismét európai csapat a serleget. (Az elmúlt hat kiírásból ötöt dél-amerikai csapat nyert, 2009-ben pedig Ghána ért fel a csúcsra.)


5 gólt lőtt az USA első két Arany-kupa mérkőzésén Chris Wondolowski. A San Jose Earthquakes támadója a Belize elleni találkozón mesterhármast ért el, Kuba ellen pedig két gólig jutott. Az USA válogatottjában ilyen gólzáport még soha senki nem rendezett a kontinentális tornán. Remekel az Arany-kupán az amerikaiak csapatkapitánya, Landon Donovan is. A középpályás belőtte 58. gólját 147. válogatott fellépésén, ami azt jelenti, hogy jelenleg ő minden idők 32. legeredményesebb válogatott futballistája. Donovan a győzelmek számát tekintve még jobban áll a történeti összevetésben: a Kuba elleni találkozón 83. alkalommal vonult le győztesen a pályáról, ezzel beérte az örökranglista 12. helyén Roberto Carlost és Javier Zanettit.


5-0-ra verte a házigazda svéd válogatott Finnországot a női Európa-bajnokság csoportkörében. A női európai tornákon (holtversenyben) ez a valaha volt legnagyobb arányú győzelem. Érdekesség, hogy a svédek öt góljából kettőt a csapat középhátvédje, Nilla Ficsher jegyzett, így a dánok elleni meccsen ugyancsak eredményes bekk jelenleg vezeti a góllövőlistát csapattársával, Lotta Schelinnel holtversenyben. Hosszú idő elteltével volt okuk az örömre a spanyol hölgyeknek is: Anglia 3-2-es legyőzésével Spanyolország 16 év után nyert ismét Európa-bajnoki mérkőzést - a csereként pályára lépő Alexia Putellas 93. percben szerzett góljával.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább