Donovan másodvirágzása és a fidzsi gólvágó

Donovan másodvirágzása és a fidzsi gólvágó

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



20 év elteltével a német női válogatott ismét vereséget szenvedett Európa-bajnoki mérkőzésen. A német hölgyeket múlt szerdán Norvégia győzte le 1-0-ra a Svédországban zajló Európa-bajnokság csoportmérkőzései során. A címvédő ezt megelőzően 1993-ban Dániától kapott ki 3-1-re Eb-találkozón. A német csapat a norvégok elleni összecsapás előtt 59 mérkőzés óta veretlen volt már Európa-bajnoki találkozókon, illetve Eb-selejtezőkön, a vereséggel ez a példátlan sorozat is megszakadt. Silvia Neid együttese a botlás ellenére azonban kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba, sőt, a házigazda svédek legyőzésével bejutott a fináléba, ahol két nagy riválisa valamelyikével, a norvég-dán összecsapás győztesével mérkőzhet meg.

9 gólt vágott Samuela Drudru a 15-0-s hazai sikert hozó Suva-Tavua találkozón a fidzsi bajnokság legutóbbi fordulójában. A csatár a tripla mesterhármassal új nemzeti rekordot állított fel, és nem mellesleg élre állt a bajnokság góllövőlistáján is. A Suva a 15-0-val nem döntött csúcsot, idén azonban ez a legnagyobb arányú siker a fidzsi ligában. Ami a szenvedő felet illeti: a Tavua idei 15 meccsén 72 gólt kapott, mégsem a sárga-fekete gárda az utolsó a ligában, hanem az eddig 77 gólt beszedő, és meccset sem nyerő Savusavu.


4. alkalommal hódította el a dél-afrikai országok számára kiírt versenysorozat, az ún. COSAFA-kupa első helyét a zambiai válogatott. Hervé Renard együttese a szombati fináléban azt a Zimbabwét győzte le 3-1-re, amely négy elsőségével egészen eddig a legsikeresebb csapatnak számított a torna történetében. A zimbabweieknek a rekordbajnoki tituluson mostantól már osztozniuk kell Zambiával. Renard irányításával a zambiai csapat két éven belül a második nagy trófeáját gyűjtötte be. Mint ismeretes, a narancs-zöld alakulat 2012-ben - hatalmas meglepetésre - megnyerte az Afrika-kupát.


1 érintésre, és 14 másodpercre volt szüksége Eddie Johnsonnak ahhoz, hogy becserélését követően gólt lőjön az USA El Salvador elleni Arany-kupa mérkőzésén. Az 5-1-es amerikai győzelemmel záruló negyeddöntő hőse azonban nem a Seattle Sounders támadója volt, hanem a csapatkapitány, Landon Donovan, aki egy góllal és három gólpasszal vette ki részét a fölényes sikerből. Donovan aztán a Honduras elleni elődöntőben duplázott, amivel fellépett a torna góllövőlistájának élére. A válogatottságot egyszer már lemondó középpályás a visszatérése óta már hét góllal és hét gólpasszal bővítette ki válogatott statisztikáját, ami jelenleg így fest: 150 meccs, 56 gól, 55 gólpassz. A csapakapitány jó teljesítményének köszönhetően az amerikai válogatott is szárnyal az idei kontinenstornán: eddigi öt mérkőzésén a Klinsmann-legyénység 19-szer talált a hálóba.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább