Sturridge furcsa rekordja és Tévez misztikus góljai

Sturridge furcsa rekordja és Tévez misztikus góljai

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



100. idegenbeli gólját jegyezhette fel a spanyol bajnokságban Lionel Messi a hétvégi Valencia-Barcelona találkozón. Az argentin stílusosan ünnepelte meg a jubileumi találatot: csapata mindhárom gólját ő lőtte a 3-2-es barcelonai sikert hozó mérkőzésen. Messi a 100 idegenben szerzett góllal újabb spanyol rekordot tudhat magáénak, az eddigi csúcstartó a Real Madrid legendája, Hugo Sánchez volt, 99 találattal.

3 olyan edző van már a futballtörténelemben, aki két különböző csapattal is meg tudta nyerni az Európai Szuperkupát: Sir Alex Fergusonhoz (Aberdeen, Manchester United) és Louis van Gaalhoz (Ajax, Barcelona) a múlt héten Pep Guardiola is csatlakozott, miután a Bayern München a prágai fináléban nagy nehezen legyűrte a Chelsea-t. A korábbi Barcelona-tréner vezérletével a bajor együttes első Európai Szuperkupa-győzelmét könyvelhette el, holott a gárda korábban már háromszor is eljutott a döntőbe (a meccs előtt a Bayern a háromból három elveszített fináléval negatív rekordernek számított). A németek a győzelmet most is csak egy 121. percben szerzett Javi Martínez-gólnak köszönhették - ez volt az Európai Szuperkupák történetének legkésőbb esett találata. És ha mindez még nem lenne elég: a Bayern München most már elmondhatja magáról, hogy mind a négy UEFA-serleget (BEK/BL, KEK, UEFA-kupa/EL, Európai Szuperkupa) elnyerte már legalább egyszer története során. Ilyen dicsőséglistával a bajorok mellett csak a Juventus, az Ajax, a Barcelona és a Chelsea rendelkezik.


3 meccs, 3 győzelem - ez a Liverpool mérlege jelenleg a Premier League-ben. A vörösök utoljára 19 évvel ezelőtt indították ilyen jól az idényt. Az idei liverpooli rajt különlegessége, hogy a csapat mindhárom meccsét 1-0-ra nyerte meg, és minden alkalommal Daniel Sturridge szállította a győztes találatot. Az angol élvonal történetében eddig csak kétszer volt arra példa, hogy egy csapat három 1-0-s győzelemmel nyisson: 1912/13-ban a Manchester City, 1920/21-ben pedig a Huddersfield Town kezdte ugyanígy a bajnokságot. Sturridge-éhoz hasonló bravúrt azonban még sohasem látott az angol közönség, és a Liverpoolnál ahhoz is 1994/95-ig kell visszalapoznunk a statisztikákban, hogy találjunk egy olyan focistát (Robbie Fowler), aki a szezon első három meccsének mindegyikén eredményes volt. Sturridge ráadásul a Manchester United elleni győztes gólját a 24. születésnapján lőtte - komoly gondok elé állítva a manchesteriek új edzőjét, David Moyest: a korábban a városi rivális Evertont irányító skót tréner most már 12 mérkőzés óta nyeretlen az Anfield Roadon.


2 gólt lőtt a Napoli idei mindkét bajnokiján Marek Hamsik. A Serie A-ban legutóbb Alessandro del Piero nyitotta a szezont két duplával, pontosan egy évtizeddel ezelőtt. Hamsik góljainak köszönhetően a nápolyiak a hétvégén megszakították a Verona hat mérkőzés óta tartó veretlenségét, és élre álltak a tabellán. Remekelt a hétvégén Del Piero mezének örököse, Carlos Tévez is: a Juventus argentin csatára betalált a Lazio elleni bajnokin. Az elmúlt öt évben Tévez csapatainak ez a tény már legalább egy, de inkább három pontot ért: 2008 óta, ha Tévez eredményes volt egy bajnoki meccsen, aktuális csapata nem kapott ki. Ez jelenleg egy 46 meccses veretlenségi szériát jelent, közte 42 győzelemmel.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább