Új futballegendák és egy 41 éves rémálom vége

Új futballegendák és egy 41 éves rémálom vége

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



526 percnyi gólcsend után szerzett gólt ismét a francia válogatott a fehéroroszok elleni vb-selejtezőn. A gallok a mérkőzést megelőzően utoljára 2013 márciusában találtak a kapuba, még a Grúzia elleni meccsükön. Az 526 percnyi góltalanság új negatív rekord a válogatott történetében, a korábbi csúcsot egy 500 perces sorozat jelentette, amit 1924 és 1925 között produkált a gárda. A fehéroroszok elleni meccsen aztán kiszakadt a gólzsák: a rossz szériát megtörő Franck Ribéry büntetőjét követően a csapat 26 percen belül még további háromszor volt eredményes. A gólszerzők között volt a Juventus fiatal irányítója, az U20-as világbajnokság legjobb játékosának megválasztott Paul Pogba is, aki első találatát jegyezte a felnőtt válogatottban.

144. alkalommal lépett pályára a svéd válogatottban Anders Svensson a Kazahsztán elleni világbajnoki selejtezőn, és ezzel ő lett a svéd nemzeti együttes válogatottsági csúcstartója. Svensson a válogatott korábbi legendás kapusát, Thomas Ravellit taszította le a trónról. A 37 éves középpályás még a múlt évezredben, 1999-ben debütált a válogatottban, de futballtudása nem sokat kopott azóta: a skandinávok utolsó három tétmeccsén két gólt jegyezethetett fel. Ha Svensson így folytatja, a svéd mellett akár még európai rekorder is lehet: a jelenlegi csúcsot az öreg kontinensen a lett Vitalijs Astafjevs tartja 167 nemzetközi fellépéssel.


68. gólját is belőtte a német válogatott színeiben Miroslav Klose. A veterán támadó így egalizálta Gerd Müller nemzeti rekordját, amit a korábbi kiváló csatár 39 évvel ezelőtt állított fel. Klose a németek Ausztria elleni találkozóján lőtte a történelmi találatot, a Feröer-szegetek elleni összecsapáson azonban nem jött össze neki a gól, így egyelőre kénytelen osztozni elődjével a rekordon. Németország a feröeriek elleni győzelemmel karnyújtásnyira került a világbajnoki részvételtől, és amennyiben a Nationalelf kvalifikálja magát a brazíliai tornára, úgy Klose egy újabb csúcsdöntésbe foghat bele: jelenleg csupán egy gól hiányzik neki ahhoz, hogy beérje a 15 góljával abszolút rekordernek számító Ronaldót a legeredményesebb világbajnoki góllövők rangsorában.


41 év után nyert ismét vb-selejtezőt hazai pályán a luxemburgi válogatott. A csapat rossz sorozata az északírek elleni, 3-2-re megnyert találkozón szakadt meg. A meccs előtt a luxemburgi gárda utoljára 1972-ben győzött hazai pályán világbajnoki selejtezőn, egy törökök elleni találkozón (2-0). Érdekesség, hogy az északírek elleni győzelem a luxemburgiak utolsó vb-selejtezős sikerének az ötödik évfordulóján született: 2008-ban az akkor még Guy Hellers vezette együttes 2-1-re verte Svájcot Zürichben.


Sorozatban 14. alkalommal kvalifikálta magát Olaszország a világbajnokságra a csehek elleni 2-1-es hazai győzelemmel. Az azzurrik 1962 óta az összes vébén ott voltak, és a 2014-es torna lesz a 18. fellépésük a vébék történetében - ennél több vb-szerepléssel (hússzal) csak brazília büszkélkedhet. Az olaszok a vb-részvételt ráadásul egyik nagy mumusuk ellen harcolták ki, Csehországot a királykékek korábban öt próbálkozásból csak egyszer tudták legyőzni. A mérkőzésen 136. alkalommal lépett pályára az olasz válogatottban Gianluigi Buffon, aki így beérte a csúcstartó Fabio Cannavarót a válogatottsági örökranglistán.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább