Madridi őrségváltás, portói erőd, római szuperrajt

Madridi őrségváltás, portói erőd, római szuperrajt

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



500. mérkőzését játszotta hétfőn a Premier League-ben Gareth Barry. Az Evertonnál kölcsönben szereplő Manchester City-középpályás csupán a tizedik olyan játékos az angol élvonalban (a 3351-ből), aki megünnepelhette ezt a jubileumot. Barry előtt David James, Frank Lampard, Gary Speed, Emile Heskey, Jamie Carragher, Phil Neville, Mark Schwarzer, Sol Campbell, és a 623 meccsével abszolút rekordernek számító Ryan Giggs futott ki legalább félezer meccsen a pályára a PL-ben. Barry jubileuma jól sikerült: az Everton 3-2-re legyőzte a Newcastle-t, így - egyedüliként a mezőnyben - a liverpooli gárda továbbra is veretlen a bajnokságban. A csapat hat forduló alatt három győzelmet, és három döntetlent hozott össze - legutóbb, mikor a kékek így kezdték a szezont, megnyerték a bajnokságot (1986/87).

194. alkalommal futott ki a La Bombonera gyepére Juan Román Riquelme a Boca Juniors vasárnapi, Quilmes elleni bajnokiján. Az argentin irányítózseni ezzel egalizálta a korábbi Boca-legenda, Silvio Marzolini rekordját. Riquelme vezérletével a történelmi mérkőzésen a Boca 2-0-ra legyűrte a kék-fehér városi riválist, megszerezve ezzel zsinórban negyedik bajnoki győzelmét. Nem minden nagycsapatnak megy ilyen jól a szereplés az argentin bajnokságban. A hétvégén a Racing Club sorozatban már a harmadik meccsét veszítette el úgy, hogy még gólt sem szerzett, és ennek köszönhetően a kilenc forduló alatt mindössze két pontot gyűjtő 16-szoros bajnok visszacsúszott a táblázat utolsó helyére. A pocsék szereplés komoly változásokat hozott a klub életében: lemondott posztjáról a csapat trénere, Luiz Zubeldia, a sportigazgató, Roberto Ayala, az alelnök, Rodolfo Molina és az elnök, Gaston Cogorno.


75 mérkőzés óta veretlen már hazai pályán a Porto a portugál bajnokságban. Paulo Fonseca együttese legutóbb 2008 októberében szenvedett vereséget ligameccsen az Estadio do Dragaóban. Ez a teljesítmény nemcsak Portugáliában, hanem egész Európában egyedülálló: a portóiak két legközelebbi kihívója jelenleg az 50 meccses hazai veretlenséggel rendelkező Dinamo Zagreb és az utolsó 36 hazai bajnokiját egyaránt megnyerő norvég Strömsgodset. A Portónak azonban nemcsak otthon megy jól a foci, a csapat összességében már 42 forduló óta nem kapott ki a bajnokságban, és rohamléptekkel közelít ahhoz, hogy megdöntse a nemrégiben felállított 55 meccses klubcsúcsot. És ha ez még nem lenne elég: a Porto a két nagy menetelés között is csupán egyszer botlott meg (januárban a Gil Vicente ellen), ami azt jelenti, hogy utolsó 93 bajnoki meccsén csak egyszer vonult le vesztesen a gyepről.


23 nyeretlen madridi derbit követően a hétvégén az Atlético Madrid végre felülmúlta a Real Madrid együttesét a spanyol bajnokságban. A matracosok közel 14 év után gyűrték le újra a városi riválist (1-0), ilyen hosszú időt még soha nem kellett várniuk egy győzelemre a szomszéddal szemben. Az Atlético egyébként is szenzációs formában van az utóbbi időben: a csapat idén mind a hét bajnokiját (és mind a kilenc tétmeccsét) megnyerte - először a klub történetében. Ami a Realt illeti: a Bernabeu-ban elszenvedett 1-0-s vereséggel megszakadt a csapat 34 mérkőzés óta tartó hazai bajnoki veretlensége.


6 meccs, 6 győzelem, 17-1-es gólarány - így rajtolt a Roma az olasz bajnokságban. A Serie A-ban eddig csupán egy olyan csapat volt, amely ilyen pazar mutatókkal indította az idényt: az 1967-es, Helenio Herrera vezette Inter. Korábban a rómaiak még sohasem kezdték hat győzelemmel a bajnokságot, és hasonló a Serie A-ban is 2005-ben fordult elő utoljára, mikor a Juventus maradt száz százalékos a szezon első hat meccsén.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább