Pirlo szabadrúgásai, Giggs rekordjai, és egy manchesteri tini nagy napja

Pirlo szabadrúgásai, Giggs rekordjai, és egy manchesteri tini nagy napja

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



19 másodperccel a kezdő sípszó után szerezte meg a vezetést Sulley Muntari a Milannak a Juventus elleni olasz rangadón. A Serie A-ban ez volt a leggyorsabb gól az elmúlt csaknem egy évben, legutóbb 2012 novemberében Arturo Vidal talált be húsz másodpercen belül a kapuba. A mérkőzésen Muntari mellett Sebastian Giovinco is egy villámgyors góllal vetette észre magát: a középpályás 46 másodperccel azután mattolta Abbiatit, hogy csereként beszállt a játékba. Cserejátékos ebben a szezonban ilyen gyorsan még nem lőtt gólt. A rangadó kapcsán meg kell említeni Andrea Pirlót is, aki pályafutása 22. gólját érte el szabadrúgásból, és ezzel a vonatkozó rangsorban beérte Alessandro Del Pierót. Az elmúlt három évtizedben csak egy olyan játékos volt, aki ennél többször talált be szabadrúgásból a Serie A meccsein: a 28 gólos Szinisa Mihajlovics.

18 évesen és 242 naposan Adnan Januzaj lett a Manchester United történetének legfiatalabb bajnoki duplázója. A belga szélső ráadásul csupán a második olyan futballista (Ruud van Nistelrooy után) a Vörös Ördögöknél, aki az első olyan meccsén, amelyen kezdett, két gólt is összehozott. Januzaj első találata két szempontból is említésre méltó: egyrészt ez volt az idei Premier League-szezon 150. gólja, másrészt a fiatal játékos megtörte vele a bajnok 504 perce tartó gólcsendjét. A múlt hét azonban nemcsak a belga tiniről szólt Manchesterben: a csapat veterán középpályása, Ryan Giggs a 145. mérkőzését játszotta a BEK/BL-ben, amivel elvette az abszolút rekordot Raúltól. Giggs jelenleg a 19. szezonját tölti a legrangosabb európai kupában, és ezalatt 50 különböző együttes játékosaival nézett farkasszemet. Mindkettő rekord a sorozat történetében.


8 percen belül ért el mesterhármast Pierre-Michel Lasogga a Hamburg Nürnberg elleni, 5-0-ra megnyert bajnokiján. A Bundesligában ezelőtt 1996-ban a karlsruhei Sean Dundee lőtt ilyen rövid időn belül három gólt. Az sem mostanában volt, mikor a Nürnberg utoljára ekkora vereségbe szaladt bele: a bajoroknak 1984 áprilisában a Stuttgart vágott hat gólt, miközben egyet sem kapott. A Bundesligában egyébként szokatlanul sok gól esik idén: a mérkőzéseken átlagban 3,31 találat születik, ami az 1984/85-ös idény óta a legmagasabb mutató. A statisztikán sokat dob, hogy - az öt topligában egyedülálló módon - a német bajnokságban a csapatok idén még nem játszottak gólnélküli döntetlent.


8 meccs, 8 győzelem - így rajtolt a Barcelona a spanyol bajnokságban Gerardo Martino irányításával. Az argentin tréner így máris csúcsot döntött: a La Ligában még soha egyetlen újonc edző sem állt nyolc forduló után makulátlan mérleggel. A Barcelona emellett - a szintén száz százalékos Atlético Madriddal egyetemben - az elmúlt 25 év legjobb rajtját produkálta a bajnokságban: utoljára az 1987/88-as szezonban a Real Madrid indított 8/8-as mérleggel (a királyiaknak volt hasonló szériájuk 1961/62-ben és 1968/69-ben is, más csapat azonban még nem nyitott nyolc győzelemmel.) És még két páratlan teljesítmény Barcelonából: a katalánok zsinórban 19. bajnoki győzelmüket könyvelhették el hazai pályán, és sorozatban már a 64. bajnokijukon lőttek legalább egy gólt.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább