Benzema feltámadása, Van Persie gólrekordja

Benzema feltámadása, Van Persie gólrekordja

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1222 perc elteltével talált be ismét a francia válogatottban Karim Benzema. A Real Madrid támadója pénteken, az ausztrálok elleni barátságos találkozón törte meg a gólcsendjét, amely 2012 júniusa óta tartott. Benzema aztán a franciák Finnország elleni vb-selejtezőjén is eredményes volt, ami azt jelenti, hogy 48 játékpercen belül több gólt szerzett, mint az azt megelőző valamivel több mint egy évben (1698 perc alatt). Benzema feltámadásának persze nem mindenki örült: az ausztrálok zsinórban a negyedik meccsüket veszített el, (és ebből az utolsó kettőt 6-0-ra), ami Holger Osieck szövetségi kapitány kirúgását eredményezte.

100. mérkőzését játszotta le kedden a német válogatottban Bastian Schweinsteiger. A Nationalelfnek története során így már tíz olyan játékosa van, aki legalább száz alkalommal húzhatta magára a címeres mezt. A német legendák: Franz Beckenbauer, Lothar Matthaus, Jürgen Klinsmann, Jürgen Kohler, Thomas Hassler, Ulf Kirsten, Miroslav Klose, Lukas Podolski, Philipp Lahm, és most már Bastian Schweinsteiger. A németeknél csupán az USA számlál több "századost", összesen 16-ot, míg az üldözők közül Svédországnak és Mexikónak kilenc-kilenc legalább százszoros válogatott labdarúgója van.


41. gólját is megszerezte a holland válogatottban Robin van Persie (a támadó mesterhármast lőtt a Magyarország elleni 8-1 alkalmával) így már ő az oranje történetének valaha volt legeredményesebb játékosa. A Manchester United csatára Patrick Kluivertet taszította le a trónról, aki 1994 és 2004 között 79 meccsen 40-szer talált a hálóba a válogatott színeiben. Van Persie-nek a 41 gólhoz ugyancsak 79 mérkőzésre volt szüksége, ami 0.51-os meccsenkénti gólátlagot jelent, igaz, a 30 éves támadó még csak most kezd belelendülni a gólgyártásba: míg első 41 válogatott meccsén csupán 14-szer talált a hálóba (0.34 gól meccsenként), addig az utóbbi 22 fellépése alkalmával 18-szor vette be az ellenfelek kapuját (0.82 gól meccsenként). Ez az átlag azonban még mindig jócskán elmarad az abszolút holland rekordtól, amit Bep Bakhuys állított fel még 1928 és 1937 között. A ZAC és a Metz legendája 23 válogatott meccsen 28-szor ünnepeltethette magát a közönséggel (1,22 gól meccsenként).


5 góllal verte az afrikai vb-selejtezők rájátszásának első meccsén Ghána Egyiptomot (6-1). Ez a valaha volt legnagyobb különbségű győzelem a párharc történetében. A rekord zsinórban második alkalommal dőlt meg a két együttes találkozóján, az előző csúcsot januárban, éppen az előző összecsapás során produkálták a felek: akkor Ghána 3-0-ra múlta felül az észak-afrikaiakat. Az egyiptomiak legkiemelkedőbb eredménye a kétgólos győzelem Ghána ellen, igaz, ilyen arányban a fáraóknak már ötször is sikerült legyőzniük egyik legnagyobb riválisukat. Ghána a nagyarányú sikerrel közel került ahhoz, hogy - az afrikai csapatok közül elsőként - három egymást követő világbajnokságra is kvalifikálja magát. Ez azért számít nagy bravúrnak, mert a fekete csillagok először 2006-ban szerepeltek a világtornán.


1 - Bosznia-Hercegovina története során először kvalifikálta magát a világbajnokságra. A bosnyákok Litvánia 1-0-ás legyőzésével (és +24-es gólarányukkal) váltották meg a jegyet Brazíliába, történelmi, győztes találatukat pedig a csapat egyik legnagyobb sztárja, Vedad Ibisevic jegyezte. Bosznia-Hercegovina kvalifikációjával már ötre nőtt azoknak a jugoszláv utódállamoknak a száma, amelyek szerepeltek világbajnokságon a függetlenné válás óta: korábban Szerbia, Montenegró (még Szerbia társállamaként) Szlovénia és Horvátország is megmutatta magát a legnagyobb futballünnepen. A bosnyák sikerrel eldőlt az is, hogy ismét lesz újonc a vébén. A világbajnokságok történetében eddig minden tornán volt legalább egy új résztvevő.


A fifa.com alapján


(hb)


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább