Gerrard századik gólja, Cahill villámgyors találata

Gerrard századik gólja, Cahill villámgyors találata

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



100. Premier League-gólját szerezte a hétvégén Steven Gerrard a Liverpool Newcastle elleni bajnokiján. A vörösök kapitánya a harmadik játékos a klub történetében, aki elérte a százas határt, előtte Robbie Fowler és Michael Owen produkált hasonló bravúrt. Gerrard csaknem 14 évvel ezelőtt, 1999. december 5-én lőtte be első találatát az angol élvonalban, és azóta 449 mérkőzésen lépett pályára. Figyelemre méltó teljesítményt nyújt idén Gerrard csapattársa, Daniel Sturridge is, aki a szarkák elleni találkozón szintén betalált. A fiatal támadó sorozatban a hatodik idegenbeli bajnokiján szerzett gólt. Ennél jobb statisztikával csak Robin van Persie rendelkezik a PL-ben (kilenc találat zsinórban).

64 mérkőzést követően megszakadt a Barcelona nagy menetelése a La Ligában. A katalánok 2012 januárja óta minden meccsükön szereztek legalább egy gólt, a hétvégén azonban az Osasuna ellen gólnélküli döntetlent játszottak. A 64 meccs természetesen hatalmas ligarekord, a korábbi csúcsot 35 mérkőzéssel a Real Madrid tartotta. A 0-0-s eredménnyel a Barca egy másik sorozata is odalett: a gránátvörös-kékek nyolc győzelemmel indították a szezont, de a kilencedik meccsüket már nem tudták behúzni. A szezon eleji nyolc győzelem azonban így is klubrekord. Volt egy ember Barcelonában, akit a gólnélküli meccs talán annyira nem szomorított el, mint a többieket: Victor Valdés a 165. bajnokiját hozta le kapott gól nélkül a La Ligában, és ezzel beérte a vonatkozó rangsorban a rekorder Iker Casillast.


8 másodperc telt el csupán a Houston Dynamo-New York Red Bulls MLS-mérkőzésből, mikor a vendégek támadója, Tim Cahill megszerezte csapata vezető találatát, és egyben az észak-amerikai profi liga történetének leggyorsabb gólját. Az ausztrál csatár három másodperccel döntötte meg a korábbi rekordot, amit Dwayne De Rosario még 2003-ban állított fel. Cahill manapság nagy formában van, utolsó öt bajnokiján összesen négy gólt termelt.


20 másodperc alatt kapott két sárga lapot Héctor Herrera a Porto Zenit elleni BL-meccsén, a mexikói középpályás ráadásul a két cédulát már a meccs hatodik percében beszedte. A Bajnokok Ligája történetében ilyen gyorsan még soha senki nem jutott a kiállítás sorsára két sárga lap miatt, és csupán két olyan játékos volt, akit a játékvezető a hatodik percnél korábban küldött el zuhanyozni. Craig Bellamyt a Newcastle játékosaként állították ki az ötödik percben egy Inter elleni találkozón, és szintén az ötödik percben ért véget a meccs a brémai Valerien Ismael számára, ugyancsak egy Inter elleni BL-találkozón. Herrera kiállítását nem tudta átvészelni a Porto, a Zenit a hajrában begyötörte a győztes találatot a Dragaóban, ami azt jelenti, hogy a portugálok 11 év után szenvedtek vereséget két egymást követő európai kupameccsen legendás stadionjukban.


1 gólt kapott mindösszesen a Roma a Serie A első nyolc fordulójában, és ezzel a fővárosi gárda egalizálta a korábbi ligarekordot. A nyolc győzelemmel rajtoló farkasok emellett klubrekordot is döntöttek: korábban még sohasem kezdték ilyen szenzációsan a szezont. A Serie A történetében is csupán egy olyan csapat volt, amely nyolc győzelemmel nyitott: a Juventusnak 1930/31-ben, 1985/86-ban és 2005/06-ban jött össze ez a bravúr. A Juvénak ezen a hétvégén azonban nem jött ki a lépés: a torinóiak 2-0-s előnyről bukták el 4-2-re a Fiorentina elleni meccsüket. A violáknak 1998 decembere óta ez volt az első győzelmük hazai pályán a zebrák ellen. 15 éve a klub ikonikus támadója, Gabriel Batistuta lőtte a firenzeiek egyetlen gólját, most pedig Giuseppe Rossi volt a hős, aki élete első mesterhármasával segítette győzelemre csapatát. És ami a Juventust illeti: a torinói gárda először kapott négy gólt Antonio Conte vezetése alatt, és emellett elveszítette tíz tétmeccs óta tartó veretlenségét is.


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább